Кандидатстващите с изпит по география и английски в Стопанска академия с най-високи резултати

Кандидат-студентите, избрали да участват с приемен изпит по „Икономическа география на България” и по „Английски език” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са с най-високи резултати на първите две изпитни сесии. Пълни шестици има и на изпитите по „Икономика” и по „Френски език”. Изпитът по география се оказва най-често избираната опция от участвалите в изпитните сесии през месеците януари и февруари.   

За академичната 2015/2016 учебна година, приемът на студенти в образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър” в Стопанска академия се осъществява с оценка от държавен зрелостен изпит, след успешно положен кандидатстудентски изпит в свищовското или друго висше училище, или с оценка от национални и международни олимпиади. Балът за участие в класирането се формира в зависимост от избраната опция за кандидатстване. Константните елементи в балообразуването са общият успех от дипломата за средно образование, оценката от задължителната подготовка по Български език и литература от дипломата и оценката от задължителната подготовка по Математика от дипломата. Към формираната сума, в зависимост от избраната опция за кандидатстване, се добавя удвоената оценка от държавен зрелостен изпит (матура в периода 2008-2014 г.) или успешно положен конкурсен изпит в Стопанска академия или в друго висше училище.
 


Предпочелите да кандидатстват с конкурсен изпит сами избират на само предметите – „Икономическа география на България”, „Математика”, „Икономика” или  „Чужд език” (английски, немски, френски, руски или испански), но и броя на изпитите, на които желаят да се явят. Кандидат-студентите имат право да се явят на всяка от ежемесечните изпитни сесии, като в балообразуването участва най-високата оценка, получена на изпитите.

Желаещите да кандидатстват за обучение в ОКС „бакалавър” могат да подават документи за прием във всичките 17 специалности от атрактивното портфолио за настоящата кампания както в редовна, така и в задочна форми. Специалностите, между които могат да избират кандидатстващите са „Финанси”, „Застраховане и социално дело”, „Макроикономика”, „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол”, „Статистика и иконометрия”, „Маркетинг”, „Стратегическо и бизнес планиране”, „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Бизнес информатика”, „Международни икономически отношения”, „Публична администрация”, „Индустриална бизнес икономика”, „Аграрна икономика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”.

На разположение на студентите в Свищов е адекватна материална учебна, спортна и битова база, високотехнологична инфраструктура. Солидното професионално теоретично и практико-приложно обучение се осъществяват по учебни планове, разработени съвместно с бизнеса и държавната администрация. Студентите имат възможност да участват в международна образователна мобилност, научни форуми, платени студентски практики и летни стажантски програми. Дипломата и европейското дипломно приложение, които получават успешно завършилите ОКС „бакалавър” са признати в Европейския съюз, САЩ и Канада.

Кандидатстудентският център при Стопанска академия приема документи всеки делничен ден от 08.00 до 17.00 ч., в събота от 09.00 до 16.00 ч. Актулна информация за условията за прием и етапите в кандидатстудентската кампания на Стопанска академия е налична в академичния сайт www.uni-svishtov.bg.