Каратисти от Стопанска академия тренираха с майстори от Япония

Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от Спортен карате клуб „Академик” участваха в тренировъчен лагер, на който присъстваха петима японски инструктори и зам.-председателят на Световната федерация по киокушин кан – фуко-канчо Тсуоши Хирошиге (8 дан).

Международният летен лагер, който отново се проведе в курортен комплекс Камчия, събра около 700 бойци от  Япония, Германия, Русия, Беларус, Сърбия и България. От СКК „Академик” участваха 12 състезатели, водени от   сенпай Митко Божанов (I дан). Според треньора на свищовските студенти, участието в това едноседмично обучение дава възможност на трениращите киокушин да овладеят важни технически елементи и тънкости от най-твърдия стил карате.

Ежедневно участниците в обученията провеждаха по две тренировки, като сутринта се наблягаше на техниката в карате, а вечер на съревнованията в дисциплината „Кумите”. За носителите на черни и кафяви пояси бе организиран и семинар по Яйдо – древно японско бойно изкуство за водене на бой с меч.

В края на тренировъчния лагер се проведе изпит за технически степени в киокушин карате. Каратистите демонстрираха пред изпитната комисия нивото, на което са овладели основните техники, способността за придвижването в различни позиции, „Ката”, умения за водене на бой, физическа сила и издръжливост. Кандидате за 4 кю (зелен пояс) и нагоре трябваше да покажат уменията си за водене на бой и по правилника Шинкен шобу, при който боя се води с боксови ръкавици и се включват още удари с ръце към главата, захвати, ключове, поваляне и техники за отказване на опонента.


Свищовските каратисти успешно преминаха изпитанията, и това им позволи да се издигнат в йерархията на киокушин карате – коментира сенпай Митко Божанов. Той подчерта, че четвъртокурсника от Стопанска академия Димитър Запрянов достигна сериозно ниво в най-твърдият боен стил карате като защити 4 кю (зелен пояс).