Кариерен онлайн форум по предприемачество проведе Свищовската академия за ученици от ПГМЕ – гр. Пирдоп

Кариерен форум в онлайн формат проведе Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Пирдоп. Четвъртият от поредицата кариерни форуми, които се организират от академичното ръководство и Кариерния център на Свищовското висше училище за средношколци от страната, бе на тема „Предприемачеството и кариерната реализация на младите хора –предизвикателства и решения”.


Темата на форума представи доц. д-р Искра Пантелеева – зам.-ректор „Учебна дейност и акредитация” и преподавател към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. В срещата участва и Диана Славова – студент в ОКС „бакалавър”, специалност „Индустриален бизнес и предприемачество” и действащ предприемач, а модератор бе Димка Генчева – кариерен консултант към академичния Кариерен център.
Като академичен преподавател по предприемачество, доц. Пантелеева запозна учениците с основни термини като предприемач, предприемачество, предприемаческа дейност, младежко предприемачество. Тя обърна внимание на множество въпроси, вълнуващи младите хора, решили да се реализират като предприемачи, сред които: Кои са предизвикателствата пред младите хора?; Какви качества, черти, личностни умения, практически умения и бизнес компетенции са необходими на бъдещите предприемачи?; Стъпки за успешен бизнес старт. Говорейки за новите сфери за развитие на предприемаческа кариера в 21 век, доц. Пантелеева даде примери за предприемачество в дигиталния сектор, социално предприемачество, зелено (еко-) предприемачество, предприемачество в сферата на образованието или здравеопазването, креативно или арт предприемачество. „Да бъдеш млад предприемач е предизвикателство, но преодолимо предизвикателство!”, каза лекторът и пожела на учениците: „Бъдете предварително наясно с „клопките”, свързани с възрастта, за да сте готови да ги заобиколите. Знайте, че постоянството и ентусиазмът допринасят за придвижването Ви по пътя към успеха. Имайте голямо търпение и бъдете оптимисти. Помнете, че това е само началото на Вашата дълга, ползотворна кариера като независим собственик на предприемачески бизнес!”.
Мнения за обучението по спец. „Индустриален бизнес и предприемачество” сподели настоящият студент и действащ предприемач Диана Славова, според която предприемачеството става все по-вълнуваща алтернатива за кариерното развитие. По думите й, предприемачите са най-важната част от общество, защото те създават нови продукти и услуги, разкриват нови работни места, обезпечават икономическо и социално развитие и просперитет. „Предприемачеството може да Ви даде много – признание, възможност за себереализация, успех и добри доходи. Всеки може да се научи да бъде предприемач. Първата Ви стъпка е да се запишите в спец. ИБП, за да придобиете необходимите знания и умения, които да Ви позволят да се превърнете в успешни млади предприемачи”, каза още Диана Славова.


Срещата завърши с дискусия по темата. Учениците от Професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Пирдоп и техния учител Снежана Найденова благодариха на организаторите от Свищовската академия за интересната и полезна информация.

За всички участници в проведените форуми ще бъде организиран и финален кариерен семинар с групова кариерна консултация.