Катедра „Аграрна икономика“ отбеляза Международния ден на Земята

Преподаватели от катедра „Аграрна икономика“ проведоха публична лекция на тема „Характерни особености при развитието на пчелните стопанства“ по повод Международния ден на Земята, като планувано събитие в Научния календар на катедрата. На срещата присъстваха студенти в редовна форма на обучение от специалност „Аграрна икономика“.
Поводът напълно кореспондира с избраната тема поради факта, че пчелите са онези благодетели, без които животът на планетата би бил немислим. Като символ на хармонията в природата, пчелите по уникален начин ни демонстрират ред, трудолюбие, хармония, грижовност, сплотеност, мъдрост и др. Всичко това предварително обедини катедрения екип около избора на тема за тазгодишната инициатива и изнесената презентация.

Събитието откри главен асистент д-р Илияна Кръстева, която отбеляза, че Денят на Земята за първи път се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива през 1993 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата. Катедра „Аграрна икономика“, като съпричастна с проблемите на околната среда също организира различни инициативи и мероприятия по повод Международния ден на Земята.

Гл. ас. д-р Кръстева представи асистент доктор Георги Ангелов, който е преподавател в катедра „Аграрна икономика“ и земеделски производител, собственик на пчелно стопанство – лектор на публичната лекция. Изложението на лектора беше насочено към основните етапи и моменти от създаването на пчелно стопанство, проблемите и предизвикателствата свързани с неговото развитие през годините. Обърна се внимание на различните системи кошери, подвижното пчеларство, търговските взаимоотношения, цените на пчелните продукти и факторите оказващи негативно влияние върху пчеларския сектор.  Г. Ангелов запозна присъстващите освен с характерните особености при развитието на пчелините в България, но и с интересна и любопитна информация за жизнения цикъл при развитието на пчелните семейства и техния принос за опазване на околната среда и запазване равновесието в екосистемата на Земята. В своята презентация, лекторът подчерта основните причини и възможни решения свързани с тенденцията за намаляване на броят на пчелните семейства в световен мащаб и тяхното значение за природата.

Темата за развитието на пчелните стопанства и живота на пчелите предизвика голям интерес и срещата се превърна в оживена дискусия с участието на всички присъстващи. Публичната лекция успя да провокира и да подсили чувството за отговорност сред присъстващите студенти към необходимостта от перманентно опазване на околната среда и природните екосистеми.  В края на срещата всички се обединиха около мнението, че светът има нужда от устойчива, природосъобразна и социално-отговорна икономика свързана със съхраняване и опазване на природата с принос към бъдещите поколения.