Катедра „Аграрна икономика“ отбеляза Международния ден на Земята със засаждане на Японска вишна


Международният ден на Земята – 22 април, катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия отбеляза със засаждане на Японска вишна в градската градинка пред висшето училище. Идеята възниква спонтанно и съвсем естествено, тъй като все повече от дисциплините, които преподавателите от катедрата водят пред студентите от специалност „Аграрна икономика“ и магистърска програма „Агробизнес“ са свързани с организацията и управлението на екологосъобразни дейности. „Бъдещите икономисти и агропредприемачи знаят колко важно е да управляват бизнес, който освен да е печеливш, да бъде съвместим с опазване на околната среда и здравето на хората”, коментира в Деня на Земята ръководителят на катедрата – доц. д-р Марина Николова. Тя заедно със своите колеги-преподаватели и докторанти от катедрата прегръщат каузата „Аз засадих дърво“ и имат амбицията да я превърнат в ежегодно събитие за катедрения екип, защото по думите им Денят на Земята е чудесен повод за подобни инициативи.



С идеята да покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на природните екосистеми и „белите дробове” на земята, катедреният екип избира да засадят плачеща Японска вишна, която е сред най-впечатляващите цъфтящи широколистни дървета, а в Япония пишат поезия за тях. Младото дърво е високо около 2 метра и е с характерните розови цветове. След засаждането на дръвчето, преподавателите коментираха състоянието на природните ресурси и заплахите пред човечеството. „Светът е изправен пред сериозни екологични предизвикателства, заради което е изключително важно за всеки да изпълни своята роля - дори ние! Засаждането на дръвче е нещо много лесно и дава възможност на всеки да види как едно малко усилие може да се превърне в добър пример”, подчертаха участниците в инициативата.



Те отбелязаха, че всяка година дърветата абсорбират около 9 милиарда тона въглероден диоксид, но заради постоянното им изсичане почти два милиарда тона остават в атмосферата. Според преподавателите от катедра „Аграрна икономика”, чрез засаждане на повече дървета можем да балансираме климата на Европа и да направим обкръжението си малко по-зелено.
Инициативата е осъществена със съдействието и консултантска помощ от инж. Георги Симеонов – еколог в община Свищов.