Катедра „Аграрна икономика” отличи победителите в конкурса за студентско есе, посветен на Земята

Катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов проведе конкурс за студентско есе на тема „Земята – източник на доходи и национално самочувствие”, посветен на Международния ден на Земята. Мероприятието е част от събитията, включени в Научния календар на катедрата за 2023 година. Участвалите свищовски студенти разсъждаваха върху интересни проблеми за значението на земята в икономически аспект и като източник на национално самочувствие, както и за осъзнатата необходимост от разумен екологичен избор, за отговорността, която носим за опазване на природното и културно наследство и последствията от нашето поведение върху околната среда. Спецификата на аргументирания текст даде възможност да бъде споделено лично мнение и наблюдения, да бъдат направени обобщения, да се зададат въпроси и да се търсят отговори с непреходно значение.
В конкурса участваха 22-ма свищовски студенти от различни курсове и специалности в ОКС „бакалавър” и „магистър”. Сред критериите, по които бяха оценявани, са собствена теза, форма на изложение, изводи. Журито, с председател доц. д-р Марина Николова, ръководител на катедрата, и членовете на катедрата с представител от практиката - инж. Петър Чернаев, собственик на ВИП СОФТУЕР ООД и основател на „Ферма WEB”, отличи със сертификати най-добре представилите се студенти:

  • Мариана Петкова Илиева, специалност „Аграрна икономика”, 2-ри курс, задочно обучение;  
  • Анна Росенова Пашова, специалност „Финанси”, 1-ви курс, редовно обучение;
  • Аделина Браниславова Ангелова, МП „Агробизнес”.

„За нашите предци е било въпрос на дълг, а и на препитание да обработват земята си, да сеят и жънат плодовете на труда си. На нивата това се е случвало дори с песен. Може би така човек влиза в ритъма, в сърцебиенето на майката земя. С къртовски труд над нея и песен на уста. Там, на нивата, са се случвали чудеса. Земеделието за българина е било с огромно значение - основен поминък, източник на доход, живот и любов, самочувствие и гордост на собственик на земя и добросъвестен стопанин. Това е било българското фамилно земеделие и устойчивата селска икономика, която е спасявала България в националните катастрофи. Днес отново сме в геополитическа, икономическа, поредна световна криза. Онова коренче, българското коренче в мен ме кара да търся решение, а може би просто успокоение, че тази дъхава, току изорана тук-там земя, покрай която пътувам, няма да се изгуби в омагьосания кръг на вредни политики и бизнес интереси за власт и печалби, които погубват всичко българско и родно. Все по-осъзнато разбираме, и като малки производители, и като потребители, че трябва да се заложи на традиционното еко-производство, на био- земеделието, на чистите храни и суровини. Време е да насочим усилия за укрепване на гръбнака на българското земеделие и развитие на селските райони, а именно фамилното фермерство и бизнес. Голям набор от политически инструменти са на разположение на всяко управляващо правителство, за да се гарантира създаване и запазване на стойностите и ценностите, които българското селско стопанство има потенциал да дава. Тази политика следва да бъде приоритетна и всичко зависи от всеки един от нас.” – споделя в своето есе Мариана Петкова Илиева, специалност „Аграрна икономика”, 2-ри курс, задочно обучение.
Журито класира и студентката Анна Росенова Пашова, специалност „Финанси”, 1-ви курс, редовно обучение, която разглежда земята като  източник на много възможности за икономическо развитие и национално самочувствие, които трябва да бъдат използвани с ум и отговорност, като се вземат под внимание екологични, социални и икономически аспекти: „В тази епоха, в която икономическото развитие и бързият растеж са от ключово значение, земята се превръща в един от най-големите източници на доходи и национално самочувствие. Това е факт, който се дължи на разнообразните и неизчерпаеми възможности, които природата ни предлага. Но не трябва да забравяме, че за да можем да се наслаждаваме на благата на земята, трябва да се грижим за нея. За да продължи да предоставя ресурси и възможности, планетата ни трябва да бъде поддържана в добро състояние. Нужно е да се осигури баланс между устойчивото използване на земята и особено на икономическия растеж и националното самочувствие. В същото време, е важно да се осигури защита на околната среда и да се насърчава устойчивото използване на земята, като се намалява употребата на пестициди и химикали, които могат да замърсяват почвата и водите. Необходимо е да се насърчават практики на устойчиво земеделие, които могат да помогнат за опазване на почвата и да допринесат за бъдещото й използване”.
Сред първите три отличени е и Аделина Браниславова Ангелова, МП „Агробизнес”. В представените есета студентите се обединяват около становището, обобщено в нейната чудесна разработка, че: „Човек трябва да мисли за природата. Основното е, че той е най-интелигентното същество на планетата, което означава, че трябва да е умен и да мисли за последствията. Трябва да мислим не само за себе си, но и за близки и роднини, за малки и големи. Това е много трудна и предизвикателна задача. Природата е много чувствително „създание”, тя знае всичките си успехи и неуспехи, и през цялото време посочва на хората проблемите, които трябва да изпълним, за да я спасим. Трябва да мислим за природата. Да се грижим за нея. И тя определено ще ни отговори с добро”. Разгледаната тема акцентира, че безспорно земята е един от най-ценните ни ресурси.
„Изучаваната от студентите теория помага да подредят съществуващото знание по проблемите в аграрната наука. Тя осигурява рамка за мислене, в която определяме изследователските приоритети и избираме най-подходящите налични средства за събиране и анализ на данни относно дадено явление. Теорията насочва вниманието ни към значими прилики и разлики и към досега незабелязани взаимовръзки”, коментира председателят на журито – доц. Николова.
На всички участвали в конкурса студенти, академичният състав на катедрата-организатор изрази своята благодарност за изключително сериозното отношение в процеса на създаване на есетата. Конкурсът за студентско есе, който катедра „Аграрна икономика” организира, има за цел да се утвърди като форум, чрез който се предоставя възможност на всички студенти да докажат и затвърдят своите знания и умения, получени в аудиториите на Стопанска академия „Д. А. Ценов”.