Катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия чества 30-годишнина от основаването

Катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” чества 30 години от основаването си. Юбилейната годишнина бе отбелязана с тържествена церемония в аулата на висшето училище, която уважиха гости от български и чуждестранни институции, организации и висши учебни заведения. Сред гостите на честването бяха директорът на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” при Министерството на земеделието и храните Снежана Благоева, зам.-кметът на Община Свищов – Емил Димитров, председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, финансовият мениджър на Академията и дългогодишен ръководител на катедрата-юбиляр – проф. д-р Георги Герганов, зам.-ректорът на Финансов университет при правителството на Руската федерация – проф. дик Елена Маркина, ръководителят на катедра „Финанси” при Казански федерален университет – проф. дик Надия Сабитова, ръководители и преподаватели от Познански университет – Полша, Национален университет по градинарство – Украйна, Икономически университет – Варна, Тракийски университет – Ст. Загора, представители на Асоциацията на земеделските производители в България, председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперации.


Приветствие от името на ректора – проф. д-р Величко Адамов и от името на академичното ръководство към катедрата-юбиляр поднесе зам.-ректорът по обучение и научни изследвания проф. д-р Любен Кирев. „Стопанска академия се гордее, че в нея от дълги години се развива един от трите клона на аграрната наука – този, който се занимава със стопанските проблеми, наред с тези за изследване на културните растения и тяхното отглеждане и науките, изследващи абиотичните и биотични екологически фактори на селскостопанското производство” – каза проф. Кирев. Той подчерта, че „в отдавна минали времена” земеделието е било основен отрасъл на стопанството и не напразно цивилизационният преход до промишления преврат е известен с името „аграрна цивилизация”. По думите му, и днес земята си остава един от основните фактори на производството, „тя е уникален и предмет, и средство на труда”. Отчитайки заслугите на катедра „Аграрна икономика” и постиженията през изминалите 30 години от създаването на катедрата и едноименната специалност, проф. Кирев отправи пожелание към членовете на катедрения състав да продължават да учат своите студенти на грижливо отношение към майката земя. „Внушете им, че земята и природата всичко могат и всичко творят, че с малко средства от земята се постигат големи ефекти. Убедете ги, че земята си има своя монетна система и иска да й се плаща според нейните закони. Възпитавайте ги в любов към земята и трудолюбие, така както упорито се трудите вие – членовете на катедрата, за процъфтяването на специалността, факултета и любимата ни Алма матер” – каза проф. Кирев. 


Доклад – летопис за историята и развитието на специалността и на катедра „Аграрна икономика” представи  ръководителят й доц. д-р Виолета Блажева. Началото е поставено още през 1948 г., когато Академичният съвет на Висшето училище взима решение да се открият три отдела, единият от които е „Аграрикономически”. Сред дисциплините, които изучават през учебната 1948/1949 г., студентите от специалност „Икономика на селското стопанство” са „Икономика и планиране на селското стопанство”, „Аграрна политика”, „Основи на агротехниката и растениевъдството”, „Механизация на селското стопанство”. Тези дисциплини могат да се считат за част от първите учебни планове на специалността, частично променяни до 1952 г., когато е прекратен приема на студенти в тази специалност.

За начало на втория етап от развитието на катедрата се счита решение на Академическия съвет за прием на студенти в спец. „Икономика и управление на селското стопанство” за учебната 1984/1985 г. Първият прием на студенти за обучение по новото и настоящо наименование на специалността – „Аграрна икономика” е реализиран през учебната 1992/1993 г. Днес катедрата администрира обучението на студенти и в трите степени на висшето образование – ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър” и ОНС „доктор”. „Прилагането на иновационни подходи е постоянен елемент на учебния процес при обучението на студентите от спец. „Аграрна икономика” – каза доц. Блажева. Тя подчерта, че обучението на младите аграрикономисти кадрово се осигурява не само от преподавателите от катедрата, а от почти всички катедри на Стопанска академия, както и от специалисти от практиката. Относно научноизследователската дейност на катедрата-юбиляр, доц. Блажева подчерта, че преподавателския състав има не само множество публикации, но организира и активно участва в научни форуми, на които представя свои разработки по реални казуси от аграрния сектор. Анализирайки основните насоки за периода 1984 – 2014 г., доц. Блажева заяви, че „катедра „Аграрна икономика” изпълнява своята мисия като организационно-структурно звено на Стопанска академия чрез оптималната координация на своята дейност с Академичното ръководство и в резултат на творческата активност и личната отговорност на целия преподавателски състав и на обучаваните през 30-годишния период студенти”.


Признание за своя труд, постижения и всеотдайност при обучението на кадри в областта на аграрната икономика,  преподавателите от катедрата получиха чрез множеството приветствия и поздравителни адреси по повод юбилея от гостите на тържественото честване, както и от свои колеги от други катедри при Стопанска академия.

Стремежът на членовете на катедра „Аграрна икономика” към научни изяви по актуални проблеми намери израз и в организираната Юбилейна научнопрактическа конференция с международно участие на тема „Националният аграрен сектор – елемент на европейските земеделски региони в стратегията „Европа 2020”. Общият брой на представените за форума доклади е 113, разработени от 132 автори от 8 държави, които разработки са публикувани в тритомен сборник.  Темата бе насочена към нало­жилата се необходимост от приспособяване на българския аграрен сектор в съ­ответствие със заложените в Стратегия „Европа 2020” цели в областта на зае­то­стта, иновациите, образованието, социалното благоденствие, промените в клима­та и необходимостта от икономия на енер­­гия. От тази позиция конференцията постави акценти в различни тема­тичните направления, задаващи актуалните предизвикателства пред раз­ви­тието на сектора в периода 2014-2020 г. Участниците се обединиха около становището, че огромните предизвикателства пред аграрния сектор изискват съвместни и адекватни усилия на държава, бизнес и наука.