Катедра „Аграрна икономика” проведе научна дискусия на тема „Младите аграрикономисти и бъдещето на българското земеделие”

По случай професионалния празник на земеделската наука – 25 октомври, студенти и преподаватели от катедра „Аграрна икономика” проведоха научна дискусия на тема „Младите аграрикономисти и бъдещето на българското земеделие”. Мероприятието се организира на 23.10.2022 г., като част от събитията, включени в Научния календар на катедрата, която в продължение на 38 години успешно затвърждава своята мисия да обучава високо квалифицирани икономисти в областта на селското стопанство.
Научната дискусия откри ръководителят на катедрата – доц. д-р Марина Николова, като припомни, че Денят на земеделската наука в България е обявен за първи път в ДВ, бр. 76/15.09.2006 г. с Решение № 653/04.09.2006 г. и допълни, че „България с право трябва да се гордее с факта, че сме петата държава в света, която започва да развива организирана земеделска наука преди 140 години (1882 г.) – след Франция, Англия, Швеция и Германия”.

В кратка презентация пред студентите от специалност „Аграрна икономика”, доц. Николова представи новите технологии в земеделието, променящи начина, по който фермерите отглеждат, съхраняват, транспортират и търгуват своята продукция. „Промените в околната среда са трудно предвидими, като единствената възможна алтернатива са иновации в селскостопанските технологии”, поясни доц. Николова. По думите й, интелигентните устройства (роботи и дронове) биха могли да позволят на агробизнеса да намали употребата на агрохимикали, като се наблюдават своевременно по-рано болестите и неприятелите, и позволят на стопанина да прецизира употребата на растителни препарати за защита. Разгледани бяха водещи компании за анализ и обработка на селскостопански данни, които използват изображения в близък инфрачервен диапазон и съставят карта за прилагане на променлива норма на препарати, която чрез ISOBUS стандарт се трансферира директно в техниката за приложение.
Участниците в научната дискусия се обединиха около идеята, че освен предоставените възможности за развитие на дигиталните технологии са налице множество проблеми, като един от основните е липсата на подготвени кадри с необходимите знания, умения и компетенции, както и осъществяване на практически обучения по тази проблематика.

Актуалността на тематиката предизвика оживена дискусия сред ентусиазираните студенти, които останаха изключително удовлетворени от проведения форум, като се стигна до общото заключение, че бъдещето ни предоставя богат арсенал от технологии, с които света да пренесе земеделието на едно ново, по-рентабилно и производително ниво. Всичко останало се свежда до желанието на всеки един участник по веригата да се довери на иновациите и с тяхна помощ да направи следващата крачка към успеха!