Катедра „Аграрна икономика“ проведе публична лекция

Публична онлайн лекция на тема: „Дигитални иновации в животновъдството – печеливш избор?” организира катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Мероприятието е част от събитията, включени в Научния календар на катедрата за 2023 година. Гост - лектор бе инж. Петър Чернаев – дългогодишен собственик на ВИП СОФТУЕР ООД и основател на фирма „Ферма WEB”, специализирана в разработването на дигитални иновации за контрол и управление на животновъдството. Във виртуалната аудитория присъстваха преподаватели, редовни и задочни студенти от специалността, студенти от МП „Агробизнес”, докторанти, както и представители от бизнес практиката.

Публичната лекция откри доц. д-р Марина Николова – ръководител на катедра „Аграрна икономика”, която представи лектора и акцентира върху актуалността и значимостта на избраната тематика. Доц. Николова поясни, че дигиталните иновации имат голям потенциал в съвременното животновъдство.
В своето изложение инж. Чернаев представи „Ферма WEB” като иновативен специализиран онлайн софтуер за дигитално управление на животновъдни ферми, за планиране, проследяване и отчитане на ежедневните дейности и процеси. Той поясни, че дружеството е системен интегратор, който предлага софтуерни и хардуерни решения за управление на бизнеса, специализирано в разработването на софтуерни системи за аграрния бизнес и хранителната индустрия. С над 20-годишния си опит, към настоящия момент фирмата обслужва голям брой малки и големи бизнес структури от реалното земеделие, като им предлага цялостно управление и автоматизация на процесите.

Инж. Чернаев изясни същността на видовете дигитални иновации, като: дигитализация на процесите на мениджмънта и управление на ресурсите; системи и методи на индентификация; дигитализация при събиране на биометрични данни от животните; дигитализация при системите за диагностика на животните; системите за управление на микроклимат и условия в помещенията, и др. Той поясни, че „на база на една обикновена камера, монтирана върху дрон реално има възможност да бъдат преброени и идентифицирани наличните животни, а с обикновена видеокамера и изкуствен интелект е възможно да се оцени здравословното състояние на животното и съответно неговата продуктивност”.
Лекторът обърна внимание на разликите между „LORAWAN” ТРАКЕР за и GPS/GPRS при проследяване на местоположението на животните, като подчерта, че при „LORAWAN” ТРАКЕР е по-висока първоначалната инвестиция, по-малък обхват – до 3 км, много по-ниска експлоатационна цена и обикновено устройствата прехвърлят повече данни. Като основно предимство тук е нисък разход на енергия и много по-дълго използване без зареждане. При GPS/GPRS относително по-малка първоначална инвестиция, не е „строго локално” т.е. може да се свърже и към други платформи. Основният проблем се оказва относително по-малка издръжливост на батерията, необходимост от по-често зареждане.

Темата предизвика оживен интерес сред присъстващите, като гост-лекторът отговори на всички зададени въпроси, свързани с приблизителната средна цена на отделните етапи на дигитализация на фермата и избора на редица софтуерни решения за дигитално управление на животновъдните ферми. Презентацията приключи с неговите думи „иновациите са несъмнено гарант за успешен бизнес”.
В заключение доц. Николова обобщи и изказа мнение относно представената презентация като поясни, че дигиталните иновации са не само печеливш избор, но и необходимост в условията на динамично развиващата се икономика.

Повече информация за проведеното мероприятие можете да видите ТУК.