Катедра „Аграрна икономика“ стартира новата учебна 2024/2025 година с първото събитие от предвидените инициативи по случай своя 40-годишен юбилей

За катедра „Аграрна икономика“ новата учебна 2024/2025 година ще премине под знака на 40-годишния юбилей от създаването на катедра „Аграрна икономика“ и едноименната специалност в Стопанска академия. Като част от предвидените срещи и инициативи, на 24.09.2024 г. в специализиран кабинет „Агробизнес“ на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ д-р Анелия Димитрова, заместник-кмет на Община Свищов, както и вече хоноруван преподавател в катедра „Аграрна икономика“, изнесе публична лекция на тема „Земеделието в България - състояние, предизвикателства и перспективи. На фокус - биологичното земеделие“. Събитието е част от Програмата по честване на катедрения юбилей, като целенасочено е планирано по случай Деня на биологичното земеделие, отбелязан заедно от преподаватели и студенти.
Лекцията бе открита от ръководителя на катедрата доц. д-р Елена Йорданова, която поздрави студентите с началото на новата учебна 2024/2025 година и им пожела здраве и успехи в обучението, и насочи вниманието към повода за провеждане на публичната лекция, а именно - биологичното земеделие, като съвкупна система за управление на земеделието и производство на храни, в която се съчетават най-добрите практики по отношение на опазването на околната среда,  поддържането на висока степен на биологично разнообразие, опазването на природните ресурси и приложението на високи стандарти за хуманно отношение към животните.

Лекторката, д-р Анелия Димитрова, представи актуални данни и интересни факти, свързани със състоянието на съвременното земеделие, обединявайки своя научен, административен и практически опит. Това предостави отлична възможност на студентите от специалността да се запознаят с европейски и национални политики по отношение на аграрния сектор и нормативната уредба в земеделието.
Д-р Димитрова разгледа проблеми, свързани с важността на новата ОСП, която се стреми да гарантира устойчиво бъдеще за европейските земеделски производители, да предоставя по-целенасочена подкрепа на по-малките ферми и да позволи по-голяма гъвкавост на държавите-членки на ЕС да адаптират мерките към местните условия. Лекторката насочи вниманието, че селското стопанство и земеделските райони са основни елементи на Европейския зелен пакт, а новата ОСП ще бъде основен инструмент за постигане на амбициозните цели на стратегията „От фермата до трапезата“ и на стратегията за биологичното разнообразие.

Студентите имаха възможността да чуят за предизвикателствата пред земеделските стопанства. Вниманието на присъстващите беше насочено към значението на Националния план с основните стратегически цели - подобряване на ефективността на биологичното производство и разширяване на националния и външен пазар на биологична продукция, поддържане на ефективна институционално-нормативна рамка за развитие на биологичното земеделие и ефективна система за контрол и надзор, стимулиране на ориентирани към практиката научни изследвания, образование, обучение и консултантска дейност в областта на биологичното производство.
Публичната лекция предизвика интереса на аудиторията и провокираха научна дискусия. Обсъдиха се и актуалните тенденции и перспективи за устойчиво развитие на земеделието, свързани със създаването на една  реформирана  и  модернизирана  Обща селскостопанска  политика  (ОСП) с основен фокус върху опазването на околната среда и природните ресурси.
Доц. д-р Елена Йорданова обобщи, че биологичното земеделие насърчава използването на устойчиви методи на производство, съобразени с предпочитанията на потребителите към продукти, произведени чрез използване на естествени вещества и процеси и само добрата адаптация към новите реалности би могла да спаси сектора в контекста на европейските и национални политики в областта на земеделието.
Проведеното събитие е предвидено в Научния календар на катедрата за учебната 2024/2025 г. и завърши с дискусия, в която студентите и преподавателите имаха възможност да задават въпроси и да получат изчерпателни отговори. Лекцията беше изключително полезна и вдъхновяваща за всички присъстващи, подчертавайки важността на подготовката и непрекъснатото учене за успеха на обучаващите се в специалност „Аграрна икономика“.
В заключение, доц. д-р Елена Йорданова благодари на д-р Анелия Димитрова за интересната презентация и акцентира, че преди всичко трябва да се обединяват усилията за доближаване на образователната и практическата дейност в аграрната сфера.