Катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия удостои с почетни юбилейни символи създатели и ръководители на първата българска финансова катедра

60-годишнината на първата българска финансова катедра - катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе отбелязана с редица прояви. Кулминация в честването на юбилея бе тържествено съвместно заседание на Катедрения съвет на катедра „Финанси и кредит”, Факултетния съвет на факултет „Финанси” и Академичния съвет на Стопанска академия.
 


Сред гостите на тържеството бяха доц. д-р Лена Минкова Русенова от УНСС – дъщеря на основателя на катедрата-юбиляр проф.  д-р Минко Русенов, зам.-кмета по „Социална и интеграционна политика” на Община Свищов – Пламен Александров, доц. д-р Григорий Вазов – ректор на ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси) – възпитаник на катедра „Финанси и кредит” в СА „Д. А. Ценов”, ръководителят на катедра „Финанси и кредит” при УНСС и възпитаник на специалност „Финанси” в СА „Д. А. Ценов” – доц. д-р Стоян Александров, ръководители на финансови институции, директори на водещите български специализирани средни икономически училища и гимназии. Тържественото заседание откри ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов. В приветственото си слово той с вълнение отдаде признателност към хората, допринесли през годините за това катедра „Финанси кредит” днес да дава най-добрите кадри и да създава сериозна наука. „Откакто я има Стопанска Академия, от тогава го има и преподаването по финанси и финансови науки, по банкови науки и ние можем да се гордеем с това” – каза ректорът проф. Адамов. Той изрази увереност, че това което правят и създават преподавателите от катедрата-юбиляр е „още една сериозна крачка и сериозен принос за утвърждаване на авторитета на финансовата наука в България и авторитета на Стопанска Академия”.

Ректорът награди катедрата „Финанси и кредит” с почетния плакет на Стопанска академия и връчи на ръководителя на катедрата – доц. д-р Андрей Захариев почетния медал на висшето училище с трикольорна лента.
С доклад – летопис, доц. Захариев представи историята на създаването и развитието на първата българска финансова катедра – катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А Ценов”. Той припомни, че изразената още в завещанието от 1912 г. воля на Дарителят Димитър Ценов е била във Висшето търговско училище в Свищов да се изучават финансови и банкови науки.

Първата българска финансова катедра се създава със Заповед №2013/10.04.1952 г. на Комитета за наука, изкуство и култура, според която при Висшия финансово-стопански институт в Свищов  се открива катедра „Финанси и кредит”. На 16 април 1952 г. Академическият съвет единодушно избира проф. д-р Минко Русенов (тогава доцент)  за завеждащ новоучредената катедра.  

Днес катедра „Финанси и кредит” обединява 28 учени, сред които един професор, 14 доценти, 4 главни асистенти, 9 асистенти. Най-голямата за Академията катедра отговаря за обучение на над 1500 студенти в степен „бакалавър” и над 500 студенти в степен „магистър”. За последните 5 години има реализирани над 30 научноизследователски проекта и впечатляваща публикационна активност за последните, наситени с юбилейни чествания 15 месеца, сред които са 11 монографии, 15 студии, 35 статии, 14 учебника. „Това е катедра, която създава и твори, носейки гордо въплетените в реалност идеи и послания на професорите първостроители” – заяви доц. Захариев. По думите му, днес катедрата експанзира и функционира в конкурентната среда на Европейската зона на висше образование и Европейската изследователска зона. Днешният облик на катедрения колектив се свързва пряко с обучението на студентите от специалност „Финанси”, където философията на образователната технология е насочена към подготовката на „Финансисти, които могат”. „Успешната кариера на нашите възпитаници, вече 60 години, е атестат за изпълнена мисия и реализирана мечта на първостроителите на финансовата наука и финансовата катедра в Свищов” – каза още доц. Захариев. Той обяви, че по решение на Катедрения съвет, по повод 60-та си годишнина, катедра „Финанси и кредит” удостоява с почетни юбилейни символи личности, допринесли за създаването и  утвърждаването на първата българска финансова катедра и за развитието на финансово-икономи­ческата теория и практика.

С юбилеен плакет на основателя на първата финансова катедра в България бе удостоен проф. д-р Минко Русенов -  първи ръководител на катедра „Финанси и кредит”. Годината на учредителното дарение (1912) на Димитър Ценов е рождена за основателя на свищовската финансова катедра. На 9 ноември 2012 г. (нов стил) се навърши точно един век от рождението на проф. д-р Минко Русенов, който два мандата е бил ректор на СА „Д. А. Ценов” (от 1956 до 1964 г.). „В негово лице ние имаме ученият, ръководителят, професорът и изследователят запалил светлината на финансовата наука на небосклона на академизма” – каза доц.Захариев при обявяване на номинацията. Той връчи юбилейния плакет за проф. Русенов на дъщеря му, доц. д-р Лена Русенова.

Почетен юбилеен плакет получи и проф. д-р Делчо Порязов, носител на почетното звание „заслужил деятел на науката”. Той започва обучението си в свищовското висше училище през 1952г. – годината, в която е създадена катедра „Финанси и кредит”. Бил е ръководител на катедрата  през периода 1968-1974 г., декан на Финансовия факултет през 1966-1969 г., заместник-ректор от февруари 1969 до ноември 1972 г. и ректор на Стопанска академия от ноември 1972 до октомври 1974 г. През 80-те години е бил заместник-министър на финансите. Носител е на орден „Стара планина” – първа степен за големи заслуги към България в областта на висшето образование и науката, както и финансовата теория и практика. Председател е на УС на Съюза на икономистите в България.

Друг „връстник” на катедрата-юбиляр, започнал обучението си в Свищовската академия през 1952г., който получи юбилеен плакет е проф. д.ик.н. Велчо Стоянов – учен със значим принос за научната кариера на редица аспиранти, докторанти и преподаватели.


С почетен юбилеен плакет бяха удостоени още проф. д.ик.н Цветан Коцев – ръководител на катедра „Финанси и кредит” през периода 1976-1983 г.; зам.-ректор на академията от януари 1975 г. до октомври 1979 г., създател на финансовата катедра в ИУ – Варна и проф. д.ик.н. Методи Христовдекан на факултет „Финанси” от 1972 г. до 1979 г.

Сред отличените именити професори бе и доайенът на катедрата проф. д.ик.н. Радко Радков – ръководител на катедра „Финанси и кредит” от 1987 до 1989 г.; зам.-декан на факултета от 1976 до 1983 г.; зам.-ректор на академията от декември 1987 до ноември 1990 г., учен-краевед, почетен граждани на Свищов.

Почетни юбилейни символи получи и настоящият ректор на Стопанска академия, проф. д-р Величко Адамов – два мандата ръководител на катедра „Финанси и кредит” (1991-1999 год.); два мандата декан на факултет „Финанси” (1999-2007 год.); втори мандат ректор на СА „Д. А. Ценов” (от 2007 г.). „С промените след 1989 г. развива и култивира новата финансова школа и новия научноизследователски профил на първата българска катедра. Изключително продуктивен учен с над 300 публикации, цитиран е над 600 пъти от над 220 автори у нас и в чужбина” – каза при представяне на номинирания доц. Захариев. Той припомни, че проф. Адамов създава и ръководи първата дис­тан­ционна магистърска програма „Финансов мениджмънт” в СА „Д. А. Ценов” (1999), а от 2012 и първата международна магистърска програма на английски език. Доц. Захариев връчи на проф. Адамов юбилейна поименна огърлица „60 години първа българска финансова катедра” като основател на новата финансова школа, и юбилейния плакет за принос в развитието и утвър­ждаването на катедра „Финанси и кредит”.

По време на тържественото заседание бяха наградени и студенти от специалност „Финанси”, доказали през  изминалата година своите качества чрез впечатляващи изяви на конкурентни форуми.




Отличените възпитаници на катедрата са Надежда Кръстева, Вахан Бохосян, Ивайло Весков, екипът Славка Василева и Никола Илиев, и екип „Банкери на бъдещето” - Александър Кирилов, Ергин Азис, Велизар Гутов, Живко Тодоров.


Студентите бяха удостоени с грамота „За принос в утвърждаване лидерската позиция на Академията чрез достойно представяне на Свищовската финансова школа в национални и международни студентски изяви през 2012 г.”. Освен грамоти, те получиха още юбилейна монета и книгата на проф. д-р ик. н. Радко Радков „НАЧАЛОТО”, посветена на 100-годишнината от учредителното дарение за Свищовската Алма матер.
Тържественото съвместно заседание приключи с поднасяне на приветствия и поздравления от гостите. За 60-годишния юбилей членовете на катедра „Финанси и кредит” получиха над 30 поздравителни адреса, включително от ректори на висши училища от страната и чужбина, ръководители на водещи институции, които са възпитаници на Свищовската Алма матер, ръководители на факултети и катедри в Стопанска академия и в други висши учебни заведения.

Присъстващите на тържественото заседание си направиха паметна юбилейна снимка пред емблематичната за Свищов сграда на Ректората.