Катедра „Икономика и управление на туризма” проведе практическо занятие на студенти от специалност „Икономика на туризма”

Катедра „Икономика и управление на туризма” проведе практическо занятие на студенти от специалност „Икономика на туризма” в реална бизнес среда по дисциплините: „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туроператорска, агентска и транспортна дейност в туризма“.
На 29.11.2016 г., преподаватели от катедрата и 14 студенти от специалност „Икономика на туризма”, ІІІ курс, редовно обучение, посетиха гр. Велико Търново и с. Арбанаси.
Студентите от Стопанска академия посетиха следните места: гранд хотел „Янтра“ – гр. Велико Търново, част от българската верига „Шарлопов хотелс“; бюро за самолетни билети, част от „Балкантурист“ АД; туристическа агенция „Клуб Магелан“ – гр. Велико Търново; музей на восъчните фигури в гр. Велико Търново; музей „Възраждане и учредително събрание“ - гр. Велико Търново; парк хотел „Севастократор“- с. Арбанаси.

Обиколката започна от гранд хотел „Янтра“, където студентите се запознаха с организационно-управленската структура на хотела и имаха възможността да беседват с ръководителите на отдел „Продажби“ – г-жа Катя Банкова, „Ресторантско обслужване“ – г-н Драгомир Карадраганов, „Спа и релакс“- г-жа Цветана Стайкова. Мениджърите на отделните звена запознаха възпитаниците на Академията с отделите, тяхната организация, проблеми и предизвикателства.

Второто място, което посети групата, бе бюро за самолетни билети, което е част от „Балкантурист“ АД  и е позиционирано в гр. Велико Търново. Там г-жа Милена Геновска – специалист самолетни билети, предостави на студентите подробна и много интересна информация, отнасяща се до дейността на фирмата, изискванията за лицензиране и цялостния процес по резервиране на самолетни билети.

Среща бе осъществена и с г-жа Василиса Вълкова - собственик на туристическа агенция „Клуб Магелан“, с която бе подписано Споразумение за сътрудничество.
Възпитаниците на катедра „Икономика и управление на туризма“ посетиха още музея на восъчните фигури и музей „Възраждане и учредително събрание“ в гр. Велико Търново. В първия от двата музея студентите събраха впечатления за събития и исторически личности от периода на Второто българско царство, представени под формата на скулптури и стенописи. В музей „Възраждане и учредително събрание“ проф. д-р ист. н. М. Палангурски запозна аудиторията с основните етапи и процеси, протичащи в Търново и региона през епохата на Възраждането.

След гр. Велико Търново пътуването продължи с визита в парк хотел „Севастократор“, намиращ се в с. Арбанаси. Собственикът на хотела г-н Стефан Дойчев разказа за специфичните особености на хотелиерството свързани с мениджмънта и с привличането на туристи към дестинацията. Студентите бяха активни и предизвикаха оживени дискусии по важни за туризма теми.