Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ проведе Майсторски клас на тема „Данъчна администрация 3.0: поглед към бъдещето“

На 26.04.2024 г. със студенти от специалност „Стопански и финансов контрол“ се проведе Майсторски клас на тема „Данъчна администрация 3.0: поглед към бъдещето“, който е част от инициативата под мотото „Данъчна администрация на бъдещето: образование и институции в действие“. Инициативата е по повод на активно сътрудничество на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ с Националната агенция за приходите, с цел засилване интереса на студентите за професионална реализация в областта на данъчния контрол. Гост-лектори бяха г-н Николай Мишовски – главен секретар на Националната агенция за приходите и г-н Росен Бъчваров.

Майсторският клас беше открит от доц. д-р Здравко Любенов - Заместник-ректор "Международно сътрудничество, студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение", който приветства участниците от името на Академичното ръководство и подчерта важността и актуалността на избраната тематика. Ръководителят на катедрата, доц. д-р Силвия Костова, поздрави студентите за изборът им да вземат участие в инициативата и им пожела приятно и ползотворно обучение, с което да надградят своите знания и умения. Гости на Майсторския клас бяха преподавателите от катедра КАСД.

Майсторският клас премина през различни и интересни теми, които позволиха на студентите да се запознаят със спецификата на работата на данъчните инспектори и да се проектират тяхната дейност в бъдещето.

Лекторите представиха възможности НАП през призмата на дигиталната трансформация, рисковете и възможностите за професионална реализация и кариерните изисквания за стартиране на работа в Националната агенция за приходите. По интересен и интерактивен начин бяха презентирани дигиталните инструменти, дигиталната компетентност на данъчния инспектор и моделите за оценка на ефективността на данъчната администрация. Студентите се включиха в брейн сторм, чрез приложение Slido, с което имаха възможност да дадат в реално време три ключови думи как биха описали „Какви ще са финансово-икономическите отношения и данъчната администрация след 20 години?“.

Студентите, участвали в Майсторския клас, получиха сертификати за участие. В заключение, доц. д-р Силвия Костова благодари на лекторите, като им връчи удостоверения за обучението. Изрази удовлетвореност от съвместната инициатива и увереност, че мероприятието ще съдейства за стимулиране на студентите, завършващи бакалавърска и магистърска степен за стартиране на работа в системата на НАП, като работодател с модерни и предизвикателни възможности.