Катедра „Математика и статистика“ организира публична лекция на тема „Big data в официалната статистика“ с гост-лектор д-р Богдан Богданов

На 08.04.2017 г. от 11 часа в ауд. 10 се проведе публична лекция на тема „Big data в официалната статистика“ с гост-лектор д-р Богдан Богданов, зам.-председател на Националния статистически институт. В публичната лекция взе участие и г-жа Галя Статева – държавен експерт в отдел „Обща методология и анализ на статистическите изследвания“ на Националния статистически институт и национален координатор за Big Data и прилагането им в официалната статистическа практика. Присъстваха студенти от специалност „Статистика и иконометрия“, обучавани в ОКС „бакалавър“ и преподаватели от катедра „Математика и статистика“. Интересната и актуална проблематика на публичната лекция предизвика значителен интерес и сред представителите на академичната общност.


Публичната лекция бе открита от проф. д-р Поля Ангелова – ръководител на катедра „Математика и статистика“. В своето приветствие към участниците проф. Ангелова поясни, че този форум е планирано мероприятие в научния календар на катедра „Математика и статистика“ и събитие, посветено на предстоящото честване на 80 години от началото на обучението по статистика в Стопанска академия. Тя акцентира на актуалността на темата на публичната лекция и върху факта, че гост-лектори на нея са водещи експерти в областта на внедряването и прилагането на Big data в официалната статистическа практика. Изтъкнати бяха традиционно добрите отношения между катедра „Математика и статистика“ и Националния статистически институт.


В своето изложение д-р Богдан Богданов, зам.-председател на НСИ, благодари за интересната инициатива и възможността да представи достиженията на българската и световната статистика в областта на прилагането Big data. Той анонсира редица предизвикателства пред националната статистика, свързани с промени в законодателството и достъпа до административни данни, с методологиите на изследванията и преминаване от традиционно статистическо наблюдение към съвременни форми и използване на Big data, с мястото на класическите статистически изучавания и ролята на статистика в тях, с валидирането на данните и оценката на тяхното качество и др. Д-р Богданов запозна аудиторията с практиката на НСИ по прилагането на Big data в някои статистически изследвания и достигнатия висок процент (60-70 %) на припокриване на резултатите от традиционното изследване и изследването чрез използване на Big data.


Презентацията за мястото и ролята на Big data в официалната статистика бе представена от г-жа Галя Статева. В презентацията бяха разяснени дефинициите, характеристиките и източниците на Big data, разгледаха се редица методологични въпроси, свързани с използването им като основни и вторични източници на данни, маркираха се основните предизвикателства пред използването им в статистическата практика. По време на лекцията г-жа Галя Статева запозна аудиторията /присъстващите/ с някои интересни факти, с помощта на които става ясно колко големи са възможностите за използването им. Изяснени бяха техните основни характеристики – обем, разнообразие, скорост (т.н. 3 Vs), както и разширението на понятието: 3+n Vs на Big Data, както и еволюцията на дефиницията за Big Data. В представената класификация на Big Data източниците беше акцентирано на три основни групи – социалните мрежи, традиционни бизнес системи и уебсайтове, интернет на нещата (данни, генерирани от машини/сензорни устройства). Вниманието на присъстващите бе насочено към възможностите за използване на Big Data за производство на нови статистически индикатори, като нови (или комбинирани) източници на съществуващи статистика, като средство за валидиране на данни и статистически изследвания. Акцентира се върху различни методи за събиране на данни, „Flash“ статистика и начините за по-бързото получаване и публикуване на резултатите от статистическите изследвания. В лекцията също така бяха обрисувани възможните сценарии за бъдещото развитие на официалната статистика, които бяха сведени до три: обща рамка, като начин за алтернативно събиране на данни, интегрирано използване на Big Data и традиционни данни, пълно заместване на традиционните данни с Big Data.

В своето заключение г-жа Галя Статева изтъкна ролята на човешкия фактор в този процес като изтъкна необходимостта от комплексни знания в различни области – статистика, икономика, право, информационни технологии и ключови изследователски, технически и анализаторски умения. В този смисъл, подчерта тя,  се налага трансформиране на профила на традиционния статистик в изследовател на данни/Data Scientist, с което още веднъж беше акцентирано колко важно е подготвянето на специалисти с такива компетенции и ролята на СА „Д. А. Ценов“ в този процес.


Студентите се включиха активно в публичната лекция, провокирани от компетентността и международния опит на експертите на Националния статистически институт. Те се възползваха от възможността да зададат своите въпроси и да получат изчерпателни отговори, с което се оформи сериозна дискусия по въпросите за Big Data.

Публичната лекция бе закрита от проф. д-р Поля Ангелова, която благодари на гост-лекторите за интересната презентация, за добрите взаимоотношения между катедрата и НСИ, както и на присъстващите в залата студенти и гости на събитието.