Катедра „Мениджмънт” отбеляза „Часът на Земята” с публична лекция


С публична лекция на тема „Екологична култура и устойчиво развитие”, катедра „Мениджмънт” отбеляза „Часът на земята“, който се провежда винаги последната събота на месец март. Гост-лектор бе инж. Иван Калчев – старши експерт „Екология”, дирекция „Устройство на територията, регулация и екология” в община Свищов. На лекцията присъстваха студенти от специалности „Екомениджмънт” и „Стопанско управление”, и преподаватели от катедра „Мениджмънт”.



В своята презентация, инж. Калчев акцентира върху запознаване с редица дейности, които целят опазване и поддържане качеството на елементите на околната среда. Представи добри примери от практиката за проявление на екологично поведение в организации от страната. Коментира основните проблеми и пътищата за преодоляването им, от гледна точка на практикуващите експерти, свързани с екологичното поведение.
Темата на публичната лекция предизвика и дискусия между гост-лектора и присъстващите студенти и преподаватели. Отговаряйки на зададени от аудиторията въпроси, инж. Иван Калчев посочи предизвикателствата, които стоят пред община Свищов. Изтъкна различни подходи, свързани с: подобряване качеството и делът на зелените площи; поддържане в норми параметрите на атмосферния въздух и водите; опитът на Общината в управлението на отпадъците, разделното им събиране и рециклиране; мерки за овладяване популацията на безстопанствените животни; формиране на активно екологично поведение.
Проведената среща бе част от планираните дейности в научния календар на катедра „Мениджмънт”.