Kатедра „Мениджмънт” при Стопанска академия отбеляза 45-годишнината си с научна конференция

С юбилейна научно-практическа конференция на тема: „Човешкият фактор в управлението”, катедра „Мениджмънт” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза 45-та си годишнина. Честването започна с пленарно заседание, което откри ръководителят на катедрата проф. д-р ик.н. Камен Каменов. 


В приветственото си слово, ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов подчерта, че катедра „Мениджмънт” е една катедра със солиден професорски състав, която извървя проспериращ път. Той връчи на проф. Каменов, като ръководител на катедрата, плакет за заслуги към Стопанска академия.

Приветствия към членовете на катедра „Мениджмънт” отправиха и гостите на тържественото честване, сред които бяха ръководители на катедри от Стопанска академия и от други висши училища, преподаватели, ръководители на фирми, представители на различни институции и организации. Председателят на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията” – ст.н.с. д-р Ганчо Попов, връчи на проф. Каменов националния приз „Човешки ресурси 2012”, присъден на катедра „Мениджмънт” по случай 45-годишния юбилей.


С доклад на тема „Поуките от настоящето – основа за бъдещето”, доц. д-р Ирена Емилова – научен секретар на катедрата, проследи нейното развитие през годините. Катедрата е създадена през 1967г. със Заповед на Министерството на народната просвета като катедра „Управление на народното стопанство”, а специалността е била „Научна организация на управленската дейност”. Основоположник и пръв ръководител на катедрата от 1967 до 1969г. е доц. Иван Дочев. От 2007 г. насам, катедрата ръководи проф. д-р на ик. н. Камен Каменов. През настоящата 2012 г. проф. Каменов бе удостоен със званието „Почетен професор на Стопанска академия”, с което се отдава почит и признание на хората допринесли за развитието и просперитета на свищовската Алма матер.



Към катедра „Мениджмънт” се развиват две бакалавърски специалности – „Стопанско управление” и „Екомениджмънт”, и шест магистърски програми: „Бизнесадминистрация”; „Фирмен мениджмънт и контролинг”; „Мениджмънт на бизнесорганизациите”; „Психология и поведение в управлението”; „Екомениджмънт”; „Междукултурно общуване и мениджмънт”. Обучението в образователната и научна степен „доктор” е по научната специалност „Социално управление”. Към момента в катедра „Мениджмънт” се обучават 10 докторанта в редовна и задочна форма.

В рамките на катедрата се провеждат ежегодните конкурси за студентски есета. Публикационната дейност на академичния състав е намерила израз в множество учебници и учебни пособия, монографии, студии, статии и доклади, изнесени на форуми с международно участие у нас и в чужбина.

Преди да започне работата на конференцията по паралелни секции, участниците във форума поднесоха цветя пред паметника на Дарителя Димитър Ценов. 

 

Научно-практическата конференция бе по следните тематични направления: „Мениджърска прозорливост и управленска ефективност”; „Организационно развитие и комуникации”; „Мотивация на човешкия фактор в управлението”; „Управление на екипи”; „Управление на кариерата”. По време на заседанията на двете секции, участниците представиха над 70 доклада. Със свои разработки в научния форум се включиха преподаватели, докторанти и студенти от Стопанска академия, УНСС, Икономически университет – Варна, Нов български университет – София, Медицински университет – Варна,  Технически Университет – Габрово, Бургаски свободен университет.


Докладите, представени в рамките на научния форум, посветен на 45-годишнината на катедра „Мениджмънт” при Стопанска академия, ще бъдат публикувани в сборник „Човешкият фактор в управлението”.