Катедра „Обща теория на икономиката” при Стопанска академия чества 65-годишнина с международна научна конференция

Юбилейна международна научна конференция на тема „Развитието на българската икономика – 25 години между очакванията и реалностите” организира катедра „Обща теория на икономиката” при Стопанска академия по повод 65 години от основаването й. Честването на годишнината започна с тържествено заседание на катедрата, председателствано от проф. Пенка Шишманова. Гости на тържеството бяха проф. Методи Кънев – два мандата ръководител на катедрата и бивш ректор на Академията, проф. Петко Петков – най-дългогодишният ръководител на катедрата (17 г.), проф. Владимир Владимиров и доц. Тодорка Владимирова (бивши членове на катедрата, понастоящем преподаватели в ИУ-Варна), доц. Йордан Георгиев, доц. Иван Спиридонов, доц. Димитър Найденов, доц. Петър Маринов, г-жа Емилия Великова. Сред гостите на тържественото честване бяха представители на Познанския университет в Полша, Нишкия университет в Сърбия и сродни университети, факултети и катедри от български висши училища, с които Стопанска академия има дългогодишни партньорства.


Приветствие към катедрения състав, гостите и участниците в международния форум поднесе ректорът проф. Иван Върбанов. „Катедра ОТИ е катедрата-майка за много от другите катедри в Стопанска академия. През тези 65 години тя е дала едни от най-добрите специалисти по микро и макроикономика в България. От нея са излезли и работят в други научни и образователни институции видни учени и преподаватели”, подчерта ректорът. Той заяви, че без познаването на общата теория на икономиката и историята на икономическите учения, трудно може да се опознае настоящето и трудно може да се правят прогнози за бъдещето. Значението на катедрата и преподаваните дисциплини, нейния принос в научната и преподавателската дейност подчертаха в своите приветствия и гостите на честването. 

„Преподаването на науката „Политическа икономия” в Стопанска академия се отличава с богата история и благородни традиции”, каза в доклада си за развитието на катедрата, нейният ръководител доц. д-р Красимир Кунев. Той припомни, че началото е поставено още с учредяването на Висшето училище в Свищов през 1936 г., когато „Политическа икономия” е била една от 16-те специални дисциплини, изучавани от всички студенти, а първият преподавател по тази дисциплина е бил акад. Георги Данаилов, специализирал в Берлин Мюнхен и Виена. Говорейки за развитието на катедрата през годините, доц. Кунев отдаде признание на всички нейни ръководители и подчерта важността на сътрудничеството със сродните катедри от УНСС, Икономически университет – Варна и стопанския факултет към Великотърновския университет.


„Благодарение на своите качества и компетентност, преподавателите от катедра ОТИ със успех изпълняват своите функции по преподаването на основите на икономическата теория пред студентите от всички специалности в Стопанска академия”, каза доц. Кунев и с гордост отчете факта, че преподаваните дисциплини са напълно обезпечени с учебници и учебни пособия, плод на колективните усилия на всички членове на катедрата. В доклада си доц. Кунев поясни още, че катедрата администрира специалност „Приложна макроикономика” за ОКС „бакалавър”, обучава докторанти, участва в разработването и реализирането на научно-изследователски проекти.

Международна конференция бе открита с пленарен доклад на тема „Информационното общество и информационната икономика – теоретични концепции и практически измерения”, представен от проф. Йордан Василев. Двудневният форум бе организиран в четири тематични секции, водени от преподаватели от катедрата: „Глобализация и развитие на българската икономика” с модератор доц. Огнян Марков; „Макроикономически аспекти на развитието на българската икономика” с модератор доц. Людмил Несторов; „Фирмени, отраслови и регионални аспекти на развитието на българската икономика” с модератор доц. Румен Лазаров; „Научни и методически проблеми при преподаването на икономическата теория” с модератор проф. Йордан Василев.

В рамките на научната конференцията бяха представени 94 доклада от български и чуждестранни автори, с които предстои да бъде издаден сборник.