Катедра „Социални и правни науки” организира посещение на студенти в Исторически музей - Свищов

Катедра „Социални и правни науки” при Свищовското висше училище организира и проведе посещение в реална работна среда за студенти от различни специалности, на които преподаватели от катедрата водят избираеми дисциплини. На 15.04.2022 г. те посетиха Историческия музей в Свищов – Къщата музей „Алеко Константинов”, Археологическата и Етнографската експозиция. Проведеното мероприятие бе част от Научния календар на катедрата.

В дома на Алеко Константинов, екскурзоводът Рени Иванова – възпитаник на Академията, запозна студентите с интересни факти от живота на известния български писател, свързани със семейството и с обществената му дейност. Те имаха възможност да разгледат снимки, книги, писма и лични вещи на писателя, и да се пренесат в атмосферата на предосвобожденската епоха.

Археологическата експозиция също привлече интереса на свищовските студенти. Археологът, д-р Марин Маринов, им разказа за римския военен лагер и ранновизантийския град Нове. Те разгледаха разнообразните предмети, разкрити при съвместните българо-полски разкопки, започнали през 1960 г. Специално внимание бе отделено на компютърни възстановки на най-важните сгради в лагера и късноантичния град – Щабът на легиона, Военната болница, Епископската базилика и др.

В края на посещението, на студентите бе представена Етнографската експозиция, разположена в уникална за града Арбанашки тип къща, строена в началото на ХІХ в. Уредникът Надя Ангелова, им разказа за търговската дейност в град Свищов през Възраждането и търговските връзки с други държави. В две от избите на къщата бе отделено специално внимание на производството на вино и рибарството – два занаята, характерни за Свищов. Изложените мебели, дрехи и бижута в различните зали, дадоха възможност на студентите да придобият представа за градския и селския бит в края на 19 и началото на 20 век.

Участващите в проявата студенти споделиха, че са впечатлени от богатата история на град Свищов, от обстоятелството, че той е бил важен икономически, културен и образователен център, град на щедри дарители. Посещението е било полезно за тях, научили са много нови неща за обществения и икономически живот в града.