Катедра „Застраховане и социално дело“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, проведе конкурс за ученическо есе

Катедра „Застраховане и социално дело“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, проведе конкурс за ученическо есе, част от Кандидатстудентска кампания 2023 г. на висшето училище, по темите Защо е необходимо да застраховаме своя живот, здраве и имущество? и Социалната солидарност в XXI век “.
В конкурса участваха ученици от XI и XII клас на пет български училища: ПГТ „Пенчо Семов“, гр. Габрово; Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“, гр. Силистра; СУ „Черноризец Храбър“, гр. Пловдив; НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев; Търговска гимназия, гр. Бургас.
Участниците в конкурса за есе представиха своите виждания и предложения по актуалните и значими теми за социалната солидарност, в която тематична област влизат значимите обществени проблеми за бедността, социалното изключване и възможностите за нейното преодоляване и контролиране и темата за необходимостта от застраховане, включваща въпросите и проблемите на застраховането, като инструмент и възможност за защита на живота, здравето и имуществото на населението.
Членовете на преподавателския екип на катедра „Застраховане и социално дело“ взеха участие в дебатите по темите на конкурса и оценяването на постъпилите есета. Отличени с грамоти по темата „Защо е необходимо да застраховаме своя живот, здраве и имущество?“ са:
Първо място. Радостин Щилиянов, 11 клас, Търговска гимназия – гр. Бургас.
Второ място. Иван Халевачев, НПГ „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев.
Трето място. Никол Цвяткова, 11 клас, ПГТ „Пенчо Семов“, гр. Габрово.
По темата Социалната солидарност в XXI векс грамоти са отличени разработките на:
Първо място. Мерве Бейджет, 11 клас, Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“, гр. Силистра.
Второ място. Александра Георгиева, 12 клас, Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“, гр. Силистра.
Трето място. Ева Николаева, 11 клас, ПГТ „Пенчо Семов“, гр. Габрово.
Всички автори на есета, както и техните ментори, получиха поименен сертификат за участието си в ученическото състезание. С тези сертификати учениците имат право да участват в класирането за прием в редовно обучение по държавна поръчка по избрана от тях специалност в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.
Изпратено е благодарствено писмо от ръководителя на катедрата доц. Венцислав Василев към директорите на училищата на участвалите в конкурса ученици и ментори, както и информация относно възможността записаните студенти редовно обучение в  специалност „Застраховане и социално дело“ да се обучават безплатно през първата година от своето следване, благодарение на дългогодишния партньор на едноименната  катедра и лидер на застрахователният пазар – ЗЕАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“.