Катедра „Застраховане и социално дело” проведе кръгла маса на тема „Пазарен профил на обучението по застраховане и социално дело“


Кръгла маса на тема „Пазарен профил на обучението по застраховане и социално дело“ в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов“ проведе катедра „Застраховане и социално дело” на 16 октомври 2021 г. Мероприятието, посветено на 85-ата годишнина на Свищовската академия, бе организирано в изпълнение на Научноизследователски проект № 13-2021 ”Проучване на пазарния профил на обучението по застраховане и социално дело в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов”.
Поздравление към екипа на проекта, съставен от преподавателите и докторанти от катедрата и участващите във форума студенти от едноименната специалност и представители на застрахователната и осигурителната практика бяха поднесени от Председателя на Съюза на учените в България - клон Свищов доц. д-р Красимира Славева.
Кръглата маса бе открита от ръководителя на проекта доц. д-р Пламен Йорданов, който обвърза актуалността и значимостта на проектната идея, насочена към проучването на пазарния профил на обучението по застраховане и социално дело с организацията на учебния процес в Свищовската академия в условията на динамична конкурентна среда. Пред участниците във форума бяха представени целта и задачите на проекта, както и основните резултати от работата на екипа, постигнати в хода на изследователската работа. Акцентът бе поставен върху сравнителния анализ на обучението по застраховане и социално дело, провеждано в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и обучението по предлаганите сходни специалности в Икономическия университет – Варна, Висшето училище по застраховане и финанси и Университета за национално и световно стопанство, като основа за открояване на предимствата, идентифициране на слабостите и предизвикателствата и очертаване на насоките пред обучението по застраховане и социално дело в СА „Д. А. Ценов“ - Свищов.
Представените резултати от работата по реализация на проекта породиха оживена дискусия, в основата на която бяха усилията на състава на катедрата за поддържане и развитие на дългогодишните традиции и научноизследователски капацитет на Свищовската научна школа по застраховане и социално дело.


Ръководителят на катедрата – доц. д-р Румен Ерусалимов насочи вниманието към ползотворните връзки и сътрудничество с практиката, претворени в множество инициативи в подкрепа на учебния процес – организирани съвместни професионални обучения, платени стажове, стипендии, превръщащото се в традиция  заплащане на таксите за първата година от обучението на студентите в редовна форма в ОКС „Бакалавър“ от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ – лидер на застрахователния пазар и стратегически партньор на СА „Д. А. Ценов“.
Своеобразен атестат за работата на състава на катедрата бяха и думите на доц. д-р Иван Грозданов – преподавател във Великотърновския университет и Директор на ТП на НОИ – гр. Враца, който изрази пълната си удовлетвореност от създадените ползотворни контакти, намерили израз и потвърждение в успешната професионална реализация на възпитаниците на специалността в системата на Националния осигурителен институт.
С активното участие на студентите от специалността в работата на форума бе формулирано и едно от основните направления на бъдещата работа на катедрата – интензивно използване на ресурсите и възможностите на платформата за електронно обучение за повишаване на гъвкавостта и преодоляване на пространствените ограничения в образователния процес.