Китайски университет предложи сътрудничество на Стопанска академия

Университетът по икономика и право в Дзонгнан – Република Китай предложи сътрудничество на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Въз основа на проявения  интерес, делегация от китайски университет гостува в свищовското висше училище с цел проучване на възможности за сътрудничество и коопериране. В състава на делегацията бяха ръководители и представители на факултетите по икономика, финанси и данъчна политика, банково и застрахователно дело, счетоводна отчетност, бизнес администрация и право.

В Стопанска Академия гостите бяха посрещнати от зам.-ректора доц. д-р Теодора Димитрова, директора на Центъра за международно сътрудничество и проекти – проф. д-р ик.н. Таня Горчева и доц. д-р Анастасия Марчева – ръководител научна секция към Центъра. По време на разговорите, ръководителят на делегацията – проф. Ксу Дункай  представи накратко своя университет. В отговор на очакванията на китайските гости беше направена презентация за историята, развитието и постиженията на Свищовската Академия.

Университетът по икономика и право в Дзонгнан е сред  най-елитни университети в Китай. Макар основната насоченост на този държавен университет да са научните области икономика и право, в него се преподават също така обществени науки, информатика и публична администрация. Наред с основните факултети, в рамките на университета се включват също така двадесет колежа, институти и школи, предлагат се 34 бакалавърски специалности, 41 магистърски програми и 24 докторантски програми. В университета се обучават около 20 хил. редовни студента в бакалавърска степен, 4200 в магистърска и докторантска степени и приблизително 12 хил. задочни студента.

В хода на преговорите бяха изложени вижданията и плановете за сътрудничество между двата университета. С удовлетворение участниците стигнаха до заключението, че съществуват общи интереси и предпоставки за реално сътрудничество. Констатирано бе, че развитието на отношенията в дух на коопериране ще открият възможности в полза и на двата университета за обмяна на студенти и преподаватели, за провеждане на общи изследователски проекти, както и на международни научни форуми. Китайският университет има богат опит в следдипломната специализация и обучение за повишаване на квалификацията. Негови представители работят по над триста национални проекта, които се явяват държавна поръчка. По такава поръчка се обучават държавни служители в над сто различни икономически, административни и юридически специализирани профила. Университета обучава китайски студенти в магистърска степен по съвместни програми със сродни университети от Австрия, Франция и Канада. В хода на разговорите беше изтъкнато, че посочените области са благоприятна възможност за развиване на бъдещото сътрудничество между двата университета.


Срещата завърши с размяна на намерения за сътрудничество, които ще послужат за разработване на рамков договор за двустранно сътрудничество. По думите на директора на Центъра за международно сътрудничество и проекти – проф. д-р ик.н. Таня Горчева, визитата на китайската делегация в Стопанска Академия е знак за нейния нарастващ авторитет зад граница, но също така и залог за нови ползотворни международни контакти.