Конференция, посветена на 60 г. първа българска финансова катедра събра в Стопанска академия учени от страната и чужбина

Български и чуждестранни учени, работещи в областта на финансовата наука и финансовите изследвания участваха в научно-методическа конференция „Финансовото образование и научните изследвания във висшите училища в България – стратегия „Европа 2020””, която се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Мащабната научна изява бе посветена на 60-годишнината на първата българска финансова катедра - катедра „Финанси и кредит” при свищовското висше училище.
Официално конференцията бе открита в аула „Проф. Д. Бъров” с тържествено съвместно заседание на Катедрения съвет на катедра „Финанси и кредит”, Факултетния съвет на факултет „Финанси” и Академичния съвет на Стопанска академия.  

Форумът стартира с изнасянето на три пленарни доклада, като модератор на научната изява бе деканът на факултет „Финанси” – доц. д-р Румяна Лилова. Темата „Кризата и българската финансова система – въпроси и отговори” представи доц. д-р Стоян Александров с дискусант проф. д-р ик.н. Методи Христов.

Вторият представен пленарен доклад бе на тема „Управление на капиталите на българските публични дружества”, разработен от проф. д-р Величко Адамов и доц. д-р Андрей Захариев, а дискусант бе доц. д-р Пламен Пътев. Третата тема – „Създаване на банков съюз” представи доц. д-р Лена Русинова с дискусант проф. д-р ик.н. Цветан Коцев. Работата на конференцията продължи с паралелно провеждане на три секционни заседания с обща проблемна насоченост „Научните изследвания по финанси във висшите училища в България – стратегия „Европа 2020””.

Секция с модератор доц. д-р Пламен Пътев обедини научни разработки в сферите на корпоративните финанси и на банките и банковото дело в контекста на стратегия „Европа 2020”. В ръководеното от доц. д-р Стефан Симеонов секционно заседание бяха представени доклади за инвестициите и капиталовите пазари в контекста на стратегия „Европа 2020”. Научни разработки, свързани с публичните финанси в контекста на стратегия „Европа 2020” бяха представени на заседание на секцията с модератор доц. д-р Стоян Проданов. В рамките на мащабния научен форум, български и международни учени дискутираха в контекста на целите на стратегия „Европа 2020” какво трябва да се промени в учебните планове, във фокуса на научните изследвания за да бъдат подкрепени формулираните в областта на заетостта, на икономическия растеж и на технологичната експанзия нови цели пред Европейския съюз.

Двутомен сборник обединява разработените за научно-методическата конференция над 70 доклада. Екземпляр от вече отпечатания първи том получиха всички участници в конференцията. В заключителния документ под надслов „Финансовото образование и наука в България – стратегия „Европа 2020” се потвърждава важността и ролята на научно-образователните институции за подкрепа на политиките на финансовата стабилност, икономически растеж и постигане целите на стратегията „Европа 2020”.