Конкурс за студентско есе


КОНКУРС ЕСЕ
по Проект № 18-2014 „Принципи на отговорното обучение по управление – концепция с възможности за вплитане в програмите по икономика, управление и администрация”, финансиран със средства от държавната субсидия за присъщата на СА „Д. А. Ценов" научна дейност по Наредба № 9/08.08.2003 г.

Тематични направления за есе:

  1.    1. Дългосрочно оцеляване на бизнеса и отговорно управление?
  2.    2. Защо организациите – от бизнес до правителство, от училище до  университет – трябва да прилагат отговорно управление?
  3.    3. Отговорното управление.
  4.    4. Отговорно управление и корупция.
  5.    5. Отговорно управление и бедност.
  6.    6. Отговорно управление и устойчиво развитие?
  7.    7. Вашата готовност за прилагане на отговорно управление.
  8.    8. Приложим ли е моделът на IKEA за отговорно управление във всяка организация?
  9.    9. Отговорно управление и/или етично поведение?
  10.  10.Вашият избор - корпорация, ръководена от печалбата или организация за социално предприемачество?
  11.   11. На 13 септември 1970 г. в The New York Times Magazine е публикувана статията на Милтън Фридман "Социална отговорност на бизнеса е да увеличи своята печалба" (http://doc.cat-v.org/economics/milton_friedman/business_social_responsibility). Какъв е вашият коментар днес след 44 години?
  12.   12. Сътрудничество в борбата с бедността между фирми и общини – предложения и успешни практики. 

Участие в конкурса:
В конкурса могат да участват български и чуждестранни студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен в местни и чуждестранни университети, които имат интерес в областта на икономиката и управлението.

Правила на конкурса:
Обем на есето до 3600 знака или 2 стандартни страници.

Крайният срок за изпращане на есето на адрес essay_prme@uni-svishtov.bg е 20 октомври 2014 г.

Всеки автор може да участва с едно есе. Авторите следва да посочат име, презиме и фамилия, университет, специалност, курс, факултетен номер и адрес за обратна връзка.

Есетата ще бъдат оценявани от жури от преподаватели на Стопанска академия „Д. А. Ценов" – Свищов и преподаватели от чуждестранни университети, участващи в проекта. Успешно класиралите се участниците в конкурса ще получат сертификати за участие, а есетата ще бъдат публикувани.

Официални езици:
Български и английски

Инициативата PRMЕ (Principle of responsible management education) се базира на 6 основни принципа:

Принцип 1. Цел: Развиване способностите на обучаваните да бъдат бъдещите генератори на устойчива стойност за бизнеса и обществото като цяло и съдействие за създаване на приобщаваща и устойчива глобална икономика.

Принцип 2. Стойности: Включване в академичните дейности и учебни програми на ценностите на световната социална отговорност, като отражение на международни инициативи като Глобалния договор на ООН.

Принцип 3. Метод: Създаване на образователни рамки, материали, процеси и среда, които позволяват прилагане на ефективен опит в обучението за отговорно лидерство.

Принцип 4. Изследвания: Ангажиране в областта на концептуалните и емпирични изследвания, които включват ролята, динамиката, влиянието на корпорациите в създаването на устойчива социална, екологична и икономическа стойност.

Принцип 5. Партньорство: Взаимодействие с мениджърите на бизнес корпорации за разширяване познанията за предизвикателствата по задоволяване на социалните и екологични отговорности и съвместно проучване на ефективните подходи за справянето с тези предизвикателства.

Принцип 6. Диалог: Диалогова подкрепа и дебат сред преподаватели, студенти, бизнес, правителство, потребители, медии, организации на гражданското общество и други заинтересовани групи и заинтересовани страни по важни въпроси, свързани с глобалната социална отговорност и устойчиво развитие.

Инициативата стартира по време на Годишната среща на Глобалния договор в Женева през 2007 г.

За повече подробности посетете www.unprme.org