Конкурсът за стипендия „Дамян Балабанов” на фондация „Буров“ спечелен от свищовски възпитаник

Тазгодишният призьор в конкурсната надпревара за стипендията „Д. Балабанов“ на фондация „Буров“ за академичната 2012/2013 година е студентът от Стопанска академия Васил Михайлов КостовI курс в магистърска програма „Финансов мениджмънт”.

Стипендията носи името на учредителя на фондацията и неин пръв изпълнителен директор и е в размер на 250 лева месечно - за деветте учебни месеца на академичната година.

Стипендиантите се определят с конкурс, в който могат да участват студенти от висши учебни заведения в България, със завършен най-малко трети курс и успех от цялото следване най-малко много добър.

За участие в конкурса са подадени 30 информационни карти от студенти от пет университета – УНСС, Икономически университет - Варна, Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, Нов български университет и Югозападен университет „Неофит Рилски”. Като отговарящи на условията, до конкурса са допуснати 25 кандидата. Комисията е оценявала представените есета на кандидатите на тема ”България и Еврозоната: какво печелим, оставайки извън нея, и какво ще изгубим, ако бъдем приети?”.  След извършената оценка по утвърдените критерии, до събеседване са поканени трима студенти: представителят на свищовската Алма Матер и две участнички - студентки в УНСС и НБУ.

„В рамките на около половин час, пред тричленната комисия трябваше да защитя основните точки, които съм посочил в есето си, авторовата си позиция. Това е много важно, както и използването на много и качествени източници при написването на есето. Крайният резултат се образува от точките при подбора на есето, защитата на авторовата теза, участия и награди, както и провелото се интервю, в което се определя мотивацията и плановете за кариерно развитие. Престижността на тази стипендия идва от факта, че тя е единствената, за която се пише есе,  което после се защитава“ – коментира своето участие в конкурса самият  Васил Костов.

 В резултат на представянето на събеседването и оценките от есето, Управителният съвет на фондацията, със свое решение от 18  декември 2012 г., утвърди за стипендиант „Дамян Балабанов” Васил Михайлов Костов  – І курс, магистърска програма „Финансов мениджмънт“ от Стопанска академия  „Димитър А. Ценов” - Свищов.

Година по-рано той става носител и на стипендията „Буров“, което само по себе си достатъчно категорично потвърждава високите цели и амбиции на свищовския студент, спечелил и двете престижни стипендии на фондация „Буров“.