„Контролът и анализът през погледа на мениджъра” дискутираха в Свищов студенти и представители на контролни институции

 Студентска научна сесия на тема „Контролът и анализът през погледа на мениджъра” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът бе поредна проява, посветена на 20-годишнината на специалност „Стопански и финансов контрол” (СФК), организирана от Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” (КАСД) към Факултет „Стопанска отчетност” при СА.

„За тези 20 години студентите от специалността са се доказали както в Република България, така и зад граница” – заяви при откриване на сесията ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Иванов. От името на академичното ръководство гостите приветства с „добре дошли в Стопанска академия”, зам.-ректорът доц.д-р Теодора Димитрова. Тя припомни, че свищовското висше учебно заведение е на първо място сред икономическите университети в България според последната световна класация за 2012г. „Свищов е мястото, от където излиза икономическия елит на България. Академията е тази, която е определена за най-доброто място за учене от икономическия елит в България, и тази, която успешно си партнира с бизнеса при обучението на своите студенти” - каза още доц.Димитрова. Тя подчерта, че специалност СФК, на чиято 20-годишнина е посветена студентската научна сесия, е дала на България, на публичния и корпоративния сектор „завидно количество професионалисти”.

Сред официалните гости и участници във форума бяха доц. д-р Андрей Захариев – зам.-председател на Общото събрание на Стопанска академия, доц. д-р Атанас Атанасов – декан на факултет „Стопанска отчетност” към Стопанска академия, Пепа Хаджиева – директор Дирекция „Финансови одити” към Сметната палата, Виктор Трифонов от Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори, Любомир Стоилов – началник на Митница Свищов и митнически инспектори. Във форума взеха участие и преподаватели от катедра „КАСД”.

Със свои научни разработки в сесията участваха отличени студенти от специалност СФК. Те представиха над 30 доклада по темата, които са публикувани в специално издание по проект Д002-77 INZ01/0116 към националния фонд „Научни изследвания” на МОМН, който Стопанска академия реализира под ръководството на доц. д-р Андрей Захариев. Авторите на най-добрите студентски разработки бяха отличени от жури с председател доц. д-р Милка Томева – доайен на Катедрата и членове Пепа Хаджиева, Виктор Трифонов, Любомир Стоилов и доц. д-р Георги Иванов. Отличените на първите три места получиха еднократни студентски научни стипендии, осигурени от Ректора на Стопанска академия – почетен проф. д-р Величко Адамов и от Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”.
 

С наградата на Ректора, журито отличи Мирослав Михайлов и Любомир Терзиев. Двамата автори получиха първа награда за доклад на тема „Организационни аспекти на контрола върху обществените поръчки”. На второ място и с награда на Катедра КАСД е Ивелина Станева за разработката й на тема „Идентифицирането и оценката на рисковете – ключов момент при финансовия одит”. Трето място заеха Антон Чернев и Диньо Калинчев. Те също получиха награда, осигурена от Катедрата за доклада си „Митническите икономически режими като обект на нарушения и измами”. Четвъртата награда е предметна и е „Специална награда на Сметната палата”. Отличието бе присъдено на Хатидже Юсеин и Деница Първанова, участвали в научната сесия с доклад на тема „Невербална комуникация в контролния процес”.

Всички студенти, представили свои разработки в научния форум, получиха сертификати за участие, които им връчи ръководителят на Катедрата доц. д-р Георги Иванов.