Кръгла маса „Статистическа оценка на перспективите пред цифровата икономика“ по научноизследователски проект № 5-2021


На 20 октомври 2021 г., Световният ден на статистиката, екипът на научноизследователски проект № 5-2021 организира кръгла маса „Статистическа оценка на перспективите пред цифровата икономика“ за представяне на резултатите от изпълнението на проекта. Тя се проведе онлайн в платформата bbb.uni-svishtov.bg. Мероприятието бе посветено и на 85-годишнината от създаването на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. Наши гости бяха доц. д-р Любомир Иванов, Зам.-Ректор НИДРК, проф. д-р Атанас Атанасов, Декан на факултет „Стопанска отчетност“, доц. д-р Евелина Парашкевова, Директор на ИНИ, преподаватели. На форума присъстваха и студенти от специалност „Бизнес статистика и анализи“.
Кръглата маса откри доц. д-р Пламен Петков, ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“. Участниците приветства доц. д-р Евелина Парашкевова. 
В своята презентация доц. д-р Маргарита Шопова, ръководител на проекта, представи пред присъстващите някои акценти от проектната идея. Цел на научното изследване е оценяване на перспективите пред цифровата икономика в Европейския съюз въз основа на индикаторите, измерващи подготвеността за дигитална трансформация, чрез приложението на статистико-иконометрични подходи и методи за анализ. 

    

Презентациите на гл. ас. д-р Евгени Овчинников бяха посветени на конвергенцията в цифровата икономика между държавите от Европейския съюз. Анализът на този процес е извършен в два аспекта. От една страна е разгледано сближаването между държавите по отношение на електронната търговия. Другият аспект на анализа е осъществен на базата на Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото и неговите компоненти. В резултат на използваните статистически методи е показано, че между държавите от ЕС протича процес на намаляване на различията и постепенно сближаване.
Гл. ас. д-р Тихомир Върбанов представи резултатите от статистическия анализ на зависимостта между цифровизацията на икономиката и икономическия растеж. Според използваната методология за изследване на причинност, приложена към някои основни показатели за характеризиране на цифровата икономика, е установено, че са налице еднопосочни връзки с икономическия растеж.

      

Студентите, членове на екипа, представиха информационните аспекти на статистическото изследване на цифровата икономика. Цветомира Георгиева, IV курс, спец. БСА запозна присъстващите с наблюденията „Използване на ИКТ и електронна търговия в предприятията“ и „Използване на ИКТ от домакинствата и лицата“ като източник на данни за цифровизацията на икономиката. Мария Хаджихристева от магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране“ представи Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото, който е комплексен измерител на цифровизацията, използван в ЕС.