Кръгла маса за дигитализацията на управлението на персонала във финансовите предприятия се проведе в СА „Д. А. Ценов”

Кръгла маса на тема „Дигиталната трансформация в управлението на човешките ресурси в българските финансови предприятия – състояние и предизвикателства” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Събитието бе част от водеща задача по научноизследователски проект № 11-2022, финансиран по конкурсна процедура към Института за научни изследвания от годишната държавна субсидия за присъща на висшето училище научна дейност. В кръглата маса взеха участие професори, доценти, главни асистенти, докторанти, студенти, изследователи и ръководители на регионални офиси и представителства на банкови, застрахователни и осигурителни предприятия.

Ръководителят на проект – проф. д-р Андрей Захариев представи проектния екип, в състава на който са представители на два факултета и три катедри – от факултет „Мениджмънт и маркетинг”и катедра „Международни икономически отношения” и от факултет „Финанси” катедрите „Финанси и кредит” и „Чуждоезиково обучение”. При откриването на кръглата маса проф. Захариев представи и постигнатото до този момент за популяризиране на изследването и научния проект. Сред постигнатите резултати са пет публикации, от които четири на английски език, вкл. три студии (от които две в сборници от конференции с индексиране в Web of Science) и два абстракта. Предстои и депозиране на ръкопис на студия за публикуване в Алманах „Научни изследвания” с окончателните резултати от научната работа на екипа.
Във фокуса на научния проект стои установяването на степента на дигитална трансформация в управлението на човешките ресурси във финансовите предприятия в България, което поражда както възможности, но и се сблъсква с определени пречки от нормативно и технологично естество.
От представената в рамките на кръглата маса информация стана ясно, че анкетното проучване е осъществено в 25 финансови предприятия: осем кредитни институции (47% от съвкупността на ТБ), управляващи 79,6 % от общите активи на банките от първа и втора група; дванадесет общозастрахователни предприятия (52.1% от съвкупността на ЗК), формиращи 85% от брутния премиен приход, реализиран от застрахователите, които извършват дейност по общо застраховане към края на второто тримесечие на 2022 год.; пет пенсионноосигурителни дружества (50% от съвкупността), формиращи 46% от общите приходи в сектор за първото полугодие на 2022 год. Общият размер на управляваните активи от анкетирани финансови предприятия надхвърля годишния БВП на България за 2022 год.

„Постигнато е пионерно следпандемично национално представително анкетно проучване сред банки, застрахователи и осигурители относно дигитализацията в управлението на персонала във финансовите предприятия”, подчерта ръководителят на проекта. На кръглата маса последователно бе представена синтетична визуализация на резултатите от анкетата, допълнена от вторичен разрез по групи финансови предприятия със специфики за трите групи финансови предприятия и статистическо разпределение на отклоненията от средните на отговорите по ликертовата скала. Особен интерес на кръглата масa с коментари от страна на представителите на практиката породи раздела с изследване на нормативната рамка, възможностите и ограниченията за работа от дистанция. Изтъкнати бяха и обективни недостатъци пред превръщането на дома в алтернативно работно място (home office).
Основните научни резултати от проекта, вкл. презентацията от 150 слайда с предварителните резултати от проучването и публикациите по проекта са достъпни пълнотекстово в платформата за отворена наука „ResearchGate” в раздел „References” на адрес: https://bit.ly/3VOLTPj