Кръгла маса за представяне на резултатите от проект 2-2021

 

На 27 септември 2021 година в Заседателна зала „Ректорат” на Стопанска академия се проведе кръгла маса-дискусия за съвременната специализация на националните икономики, тенденциите и перспективите в международното разделение на труда и мястото на българската икономика в него. Събитието бе предавано и на живо в платформата bbb.uni-svishtov.bg.

 

След началните приветствени думи проф. д-р ик. н. Таня Горчева, ръководител на проекта, запозна слушателите с теоретичните основи на международното разделение на труда и на международната специализация в съвременния бизнес. Целите на проекта са да се откроят промените в производствената специализация на регионите и националните икономики в ЕС в следствие на динамиката в съвременното международно разделение на труда, и да се очертаят последиците от посоченото взаимодействие върху производствената/ експортна специализация на българската икономика. Приложена е методика на United Nations Industrial Development Organization (UNIDO), с която се проследява международната конкурентоспособност на конкретни видове производства.

  

Доц. д-р Здравко Любенов представи информация какви са отраженията на промяната на глобалната търговия на микроравнище. Една възможна стратегия за развитие на фирмите е увеличаване на производствения капацитет чрез фокусиране върху външните пазари, следствие от специализацията и възползване от конкурентните предимства.

Променящите се модели на глобалната търговия и мястото на България в тях бе темата на презентацията на гл. ас. д-р Ивайло Петров. Той посочи индикаторите за промяната в световната търговия, сред които засилване на протекционизма и регионализацията, промяна в потребителските навици, фрагментацията на производствените вериги и преминаването към т. нар. near-shoring или към back-shoring. Показана бе различна перспектива към високотехнологичните продукти и иновационната дейност в България.

Кръглата маса е организирана в изпълнение на проект №2-2021 „Международното разделение на труда и мястото на българската икономика – тенденции и перспективи“, финансиран със средства по Наредба на МОН за насърчаване на научно-изследователската дейност.