Кръгла маса за представяне на резултатите от проведена мобилност на млади учени и студенти на СА „Д. А. Ценов“ по проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01


Кръгла маса за разпространение на резултатите по Дейност 1. „Мобилност на представителите на целевата група за провеждане на научни изследвания и свързаните с тях дейности“ по проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01 „Развитие капацитета на студентите, докторантите, постдокторантите и младите учени от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов за провеждане на иновативни научно-практически изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, финансиран от оперативна програма „наука и образование за интелигентен растеж“ се проведе на 29.11.2018 г. в зала „Ректорат“ на Стопанска академия. В презентация, анализираща ефекта от проведена мобилност на студенти и млади учени, доц. д-р Маруся Смокова-Стефанова открои основните мотиви за участие в научноизследователска мобилност в партньорски висши училища в Румъния и Полша, придобитите умения по време и вследствие на научноизследователската мобилност. Анализът на ефекта е направен на база проведено проучване сред студентите и младите учени, участвали в научноизследователски обмен.



Като основни мотиви за участието си в мобилност в Румъния студентите посочват предлаганите възможности за изграждане на нови контакти, получаване на съвети и знания, свързани с научните им интереси, развиване на преносими умения. Основните умения, които се развиват по време на мобилността, са умения за ползване на различни видове литературни източници и позоваване; провеждане на проучване и написване на доклад; умения за работа в екип и изразяване и развиване на идеи пред аудитория.
Основните мотиви на младите учени за участие в научноизследователска мобилност в партньорското висше училище от Полша са възможностите за заимстване на добри изследователски практики и обмен на информация в сферата на научните им интереси. Основните умения и перспективи, които се проявяват по време и следствие на мобилността, са умения за работа с бази данни и умения, отнасящи се към сферата на работа и научните им интереси; повишени възможности за заетост и кариерно развитие и изградени нови професионални контакти.
Постигната е 100% удовлетвореност от проведената мобилност в чужбина сочат данните от проведено проучване на ефекта върху участниците. Най-висок принос за това има организацията на програмата за посрещане и предвидените в нея дейности.