„Легендите” на Стопанска академия отново излязоха на зеления терен, срещите на алумни клубовете продължават и през есента

„Легендите” е първият Алумни клуб в състава на Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, учреден през 2005 г. Клубът обединява хора от различни поколения със специално отношение към футбола – основната част от членовете са били в студентските отбори по футбол, завоювали шампионски титли от националните студентски игри през 1982-1983 г. и 1989-1990 г. и в отборите-медалисти в периода 1996-1998 г., а друга част са преподаватели и бивши възпитаници, любители на този спорт. Всяка есен „Легендите” си дават среща на зеления терен в Свищов и тази година, за 11 път отново се събраха в родната Алма матер. 


С „Добре дошли в Стопанска академия” по традиция ги посрещна проф. д-р Красимир Шишманов – един от съоснователите на клуба. Той им пожела да носят в себе си стремежа, който имат на зеления терен, за победа в малки и в големи битки, и винаги да пазят положителния заряд, който получават по време на срещите си в Свищов. Приветствие към „Легендите” от името на академичното ръководство отправи зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов.
Разделени на два равностойни отбора в бели и сини екипи на Стопанска академия, членовете на клуба проведоха традиционната си футболна среща на стадиона в академичния спортен комплекс. Преди мача, „Легендите” поднесоха цветя на футболното игрище, където преди години буквално оставя сърцето си един от членовете на клуба и с едноминутно мълчание почетоха паметта на Марин Велков. 


В тазгодишната среща с повече точни попадения в противниковата врата победи отборът в сини екипи, но както коментираха след мача „Легендите”, за всички крайният резултат е приятелството между тях и неповторимите приятни емоции.
Със същите мили спомени и приятни емоции в Стопанска академия тази есен се завърнаха и други бивши възпитаници. Около 60 души от различни випуски и специалности учредиха три нови алумни клуба. 10 години след завършване на висшето си образование, възпитаници на свищовското висше училище създадоха клуб „Финанси 2006”. 


За другарската си среща по повод кръглата годишнина от дипломирането им, випускниците от 2006 г. поканиха декана на факултет „Финанси” – проф. д-р Йордан Василев, ръководителя на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев и проф. д-р Божидар Божинов – преподавател от катедрата. В разговори със своите преподаватели членовете на новия клуб си припомниха студентските години и коментираха настоящата икономическа ситуация в България и в световен мащаб. След срещата те поднесоха цветя пред паметника на Дарителя Димитър Ценов.
Випускници от 1984 г., завършили спец. ОПУП, сред които бе и деканът на факултет „Финанси”, създадоха „Клуб ОПУП 18-84”, а по време на следваща другарска среща бе учреден алумни клуб „Випуск 95, спец. ИУП”. 


В рамките на тържествените чествания по повод 80-ата годишнина на свищовското висше училище, за бившите възпитаници ще бъде организиран ден на Алумни асоциацията. Той ще се проведе на 11.11.2016 г., като в програмата са включени различни прояви от 10:00 до 16:30 часа. Подробна информация за деня на Асоциацията може да се получи от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) към СА „Д. А. Ценов”, а въпроси заинтересованите могат да задават и на e-mail: alumni@uni-svishtov.bg. На сайта на Академията www.uni-svishtov.bg е публикувана цялата програма за честването на кръглата годишнина.