Локална секция на Eрасмус Стюдънт Нетуърк България (ЕСН България) ще бъде създадена в Стопанска академия

Локална секция на Eрасмус Стюдънт Нетуърк България (ESN – Erasmus Student Network) ще бъде създадена в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. ESN България е неправителствена организация, част от европейската студентска мрежа ESN International и до момента в страната ни има 10 локални секции към висши училища в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Русе и Велико Търново. Сдружението е създадено през 2008 г. в София и се основава на идеята за културна толерантност и международен диалог. ЕСН изповядва ценности, свързани с мобилността, младежкото образование и грижата за студентите. Организацията работи на доброволчески принцип за създаването на по-мобилна и гъвкава образователна среда, подкрепяйки и развивайки студентските програми за обмен на различни нива.
 


По покана на Центъра за международно сътрудничество и проекти към Стопанска академия, в Свищовското висше училище гостуваха заместник-председателят на ЕСН България и представители на локалната секция на ЕСН във Велико Търново.

За да помогнат на своите колеги от Свищов, които желаят да се присъединят към организацията, те представиха пред студентите идеите, структурата и принципите на Еразъм мрежата. „Една от най-важните ценности на организацията е, че студенти помагат на студенти”, подчертаха гостите. Те споделиха, че повечето членове на локалните секции в България първо са били Еразъм-студенти в чуждестранно висше училище или са участвали в други обменни програми. По време на престоя си в другата държава са се сблъсквали с различни проблеми или пък са били впечатлени от начина, по който са посрещнати и им е оказана помощ да се адаптират към новата среда. След завръщането си в родното висше училище, тези студенти търсят начин да бъдат полезни на пристигащите чуждестранни студенти в България. Членове на локалните секции посрещат гостите, помагат им да се настанят, да преодолеят чисто битови проблеми, езикови бариери, културно неразбирателство или чувство на изолация, организират им различни социални инициативи, опознавателни екскурзии и др. „Нашата цел е да сведем проблемите от различно естество до минимум, като помагаме и на пристигащите, и на заминаващите обменни студенти да се адаптират максимално добре към новата за тях среда”, споделиха още гостите. Те представиха проектите, по които работи организацията на локално, национално и международно ниво, поясниха и какви възможности разкрива за всеки студент членството в ЕСН.


В края на срещата гостите подчертаха, че за свищовските студенти ще бъде много по-лесно да създадат локална секция на ЕСН, защото още в самото начало получават помощ и имат подкрепата на Международния център при Стопанска академия.