Лятно училище на фондация „Атанас Буров”


Уважаеми колеги,
Фондация Атанас Буров обявява конкурс за лятно училище на тема Встъпителен курс за финансови журналисти 2015 г.

Този встъпителен курс е насочен към репортери в началото на кариертата си или завършващи икономическа специалност или журналистика, които се интересуват от темата. Целта на обучението е да покрие области, които обикновено затрудняват репортерите или се интерпретират погрешно. Лятното училище е и израз на стремежа на Фондацията да подпомага и подготвя студентите за последваща успешна трудова реализация. Осъществява се с подкрепата на водещи институции във финансовия и медийния сектор.

Програма е насочена към мотивирани и отлични студенти и млади професионалисти, проявяващи интерес към трудната професия на финансовия журналист.

Курсът  ще се проведе от 12 до 17 септември 2015 в гр. Банкя.

Участниците ще се научат как да подбират новини, как да работят с източници, както и основни понятия от областта на икономиката и финансите. Участниците в курса ще бъдат поставени пред задачи с практически характер, като за целта се очаква да демонстрират знания, съобразителност, креативност и умения за работа в екип.

Изисквания към кандидатите:

В курса ще бъдат включени до 15 участника. Те могат да бъдат журналисти в началото на кариерата си или студенти, които се обучават по икономически специалности или журналистика, имат завършен най-малко трети курс и успех от следването най-малко много добър 4,50.

Желаещите да кандидатстват за Лятното училище изпращат до 30 август 2015 г., на електронната поща на Фондацията - fnburov@ubb.bg:

1. Попълнена Информационна карта.
2. Автобиография.
3. Статия на една от следните теми:

(1) Инвестиционни възможности в епохата на нулеви лихви
(2) България и еврозоната – възможности и заплахи
(3) Банките след кредитния бум

Изискванията към статията:

Кандидатът избира дали да представи анализ, репортаж или есе (позиция, коментарна статия) по избраната тема. Дължината на статията да бъде не повече от 2000 знака и да бъде прикачен файл във формат *.doc, *.docx, *.rtf или *.txt. Други формати на файлове няма да бъдат приемани.

В текста на приложената статия не следва да има имена на кандидата, негови лични данни, идентифициращи го номера (ЕГН, телефонен номер), електронни и пощенски адреси и всякаква информация, която може да реферира към кандидата.

Забележка:

Ползването или позоваването на чуждо мнение, знание, анализ или компетенция без ползването на адекватна референция към източника е сериозно нарушение на авторските права. Всички кандидати, за които бъде установено, че са ползвали неавторски материал в техните статии, без съответните референции, ще бъдат автоматично дисквалифицирани.

Статии, изпратени след установения срок или неотговарящи на изискванията, няма да бъдат проверявани.