Малка кутия за приказки сътвори студент от Стопанска академия

Събитие под надслов „Малка кутия за приказки и още нещо“ организира в Свищов Добрин Тодоров – второкурсник в Стопанска академия, спец. „Счетоводство и контрол” и актьор в Драматичния театър. Съвместната културна проява на Студентски дом на културата и Драматичен театър при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ е вдъхновена от успешния модел на литературно четене, провеждано през последните години в столицата, организирано от Гери Турийска. Откривайки свои съмишленици в Академията и в читалището, Добрин инициира организирането и провеждането на аналогично събитие и на свищовска сцена. Неговият анонс в социалните мрежи и изготвените от него самия плакати бе към всеки желаещ да участва със свой текст, без жанрово и възрастово ограничение. Тъй като нямаше и конкурсен характер, за самите автори единствено имаше смисъл и значение да чуят своите произведения, професионално поднесени от актьорите от свищовския драматичен театър, което придаде едно по-различно звучене и характер на текста.

За краткото време, определено за събирането на авторските текстове, бяха предоставени 25 стихотворения, 16 разкази и две есета на автори от различни възрастови и социални групи – деца от малките класове, средношколци, студенти, работещи и пенсионери, което е безспорен белег на по-широкоспектрален интерес. Текстовете се получаваха както в специалната за целта „Малка кутия за приказки и още нещо“, така и по електронната поща на координатора на събитието Добрин Тодоров, който сподели, че е получил материали не само от студенти от Стопанска академия, но и от УНСС. С най-активно участие се представиха децата от СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Николай Катранов“. Изключително силно присъствие имаха и свищовските студенти.


Още в самото начало на събитието, което се проведе в камерната зала на свищовското читалище, се създаде непосредствена и приятна обстановка, която допринесе за уютната и предразполагаща атмосфера както за четящите, така и за авторите и гостите. Главният организатор откри събитието, приветствайки участниците и гостите на литературното четене, след което представи своите колеги актьори от читалищния театър.

Близо два часа продължи четенето на авторските текстове, което мина неусетно и в същото време много вълнуващо за публиката и авторите, като самите актьори вложиха старание за да вдъхнат живот на прочетените произведения. Публиката остана очарована от провелото се събитие, а авторите споделиха своето желание да участват и в бъдеще при провеждането на подобно мероприятие. Самите организатори развълнувано изказаха удовлетвореността си от факта, че събитието е надхвърлило очакванията им и най-вероятно то ще се повтори през новата учебна година. Едно от големите им желания е това да се превърне в традиция за града и неговите жители, провокирайки все по-голям интерес към инициативата.