Мартин Маджов: Всяка изучавана от мен дисциплина в Свищовската академия добави стойност към моята идентичност като професионалист

Рубриката Успешните възпитаници” на Стопанска академия Димитър А. Ценов” представя възпитаници на Свищовското висше училище, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката са кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Чрез публикуваните интервюта се представят и посланията на успешните възпитаници на СА Д. А. Ценов” към академичната общност, техните съвети, препоръки и напътствия към настоящи и бъдещи студенти.

Днес наш гост е Мартин Маджов, който е финансов и риск консултант в msg global solutions Bulgaria – международна компания с над 40-годишна история и една от водещите в световен мащаб при разработването, внедряването и интегрирането на SAP софтуерни решения в областта на управлението на бизнеса. Нейни клиенти са едни от най-големите компании на международните пазари, свързани със застраховането, презастраховането, инвестиционното банкиране и много други.


Здравейте, г-н Маджов! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Здравейте, много Ви благодаря за поканата и вниманието, което ми оказвате. За мен е огромно удоволствие да бъда част от тази страхотна инициатива! Казвам се Мартин Маджов и съм на 38 години. Роден съм и съм израснал в град Кюстендил. След завършване на средното ми образование, реших да продължа обучението си в Стопанска академия „Д.А.Ценов”. След 5 страхотни години в град Свищов реших да се преместя да живея и работя в град София, където съм и към момента.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
Занимавам се с интегрирането на финансовия софтуер SAP към различни компании, бих казал световни лидери в своите сектори. Работя за международната компания msg global solutions от около 4 години като Finance & Risk Consultant. Работата е доста динамична, отговорна, свързана с много пътувания при клиенти по целия свят. Бих казал, че всеки един проект е свързан с усещането за започване на една нова работа или казано по друг начин, ново предизвикателство, защото всяка една интеграция на SAP към вътрешно-финансовите процедури на компанията или даден финансово-счетоводен стандарт, е съвсем различен от тази, която си интегрирал при друг клиент седмица по-рано. Казусите са доста различни, решенията винаги изискват out of the box мислене. В началото на кариерата си работех в областта на управлението на активи, в частност управлението на риска и търговията с облигации. Работил съм като риск мениджър в една от българските банки. Занимавал съм се с data base анализи и конструирането на финансови индекси за международни банкови институции. Като цяло, професионалната ми биография включва широка палитра от финансови позиции.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
В това да предизвиквам себе си всеки ден и да се опитвам да излизам от своята зона на комфорт. Опитвам се да следвам сентенцията на Браян Трейси, а именно: „Излезте от зоната си на комфорт. Можете да растете само ако сте готови да се чувствате неловко и неудобно, когато опитате нещо ново”. Да се опитвам да отгатна нуждите на клиентите и да предвидя процеси и събития, които ще улеснят техният бизнес. Но бих казал, че най-голямото ми предизвикателство е да намеря баланс между натоварения ден с многобройните часове в срещи и това да отделя максимално време за моето семейство. Мисля, че това е една съвременна „болест”, за която всички търсят лек.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Трябва да бъдеш целеустремен и упорит в това, което правиш, независимо от пречките и трудностите, с които е осеяно ежедневието ти. Хубаво е да бъдеш търпелив, защото „Рим не е построен за един ден”. Може да звучи клиширано, но трябва да се опитваш да влагаш и „сърце” в работата си. Направиш ли го, то тогава твоята професия става твое хоби, с това преминаването през дневните рутинни дейности или трудности става по лесно.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Опитвам се цялото си свободно време да отделя на моето семейство. С различни активности и пътешествия, с моята съпруга се опитваме да провокираме любопитството на нашите деца и да им предоставим възможността да видят различни дестинации, да обогатим техния мироглед за света. Провокираме ги да искат, да знаят, да са будни и активни хора. Моето хоби, като цяло, е да спортувам, но най-много обичам да играя футбол. За съжаление, с времето това хоби остава на все по-заден план. При всяка удобна възможност се опитвам да разнообразяежедневието си с посещение на хубав футболен мач на любимия отбор. Също много обичам киното и театъра и се опитвам да ги посещавам възможно най-често. Едно от любимите ми занимания е четенето на поредната приятна книга, в повечето случаи вдъхновяваща биография, на плажа през лятото.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
За моя голяма радост бях приет по специалността, която беше мое първо желание при кандидатстването ми в Стопанската академия, а именно „Финанси”, завършвайки я през 2007 година. Веднага след бакалавърската си степен, реших да продължа обучението си и така през 2009 година завърших МП „Финансов мениджмънт”.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Основната причина, поради която избрах Академията е всъщност специалността, за която кандидатствах и бях приет – „Финанси”. Това беше нещото, което исках да уча и в последствие да се реализирам професионално. Също така бях чувал много хубави думи от мои приятели, учещи в Свищов по това време и така решението не беше трудно.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Тези спомени не са един или два. Винаги съм се опитвал да балансирам между студентските купони и здравото учене. Няма да забравя първите си стъпки в Академията, през далечната 2003 година, когато бях първи курс. Тогава си мислех, че знам, но всъщност стъпвайки в Академията и виждайки нивото на работа и преподаване разбрах, че това не е точно така и трябва да положа доста усилия, за да постигна нивото, което желая.
Хубав спомен имам и от лекциите на доц. д-р Пламен Пътев и това, че те не бяха планирани по дадена тема в учебника. Винаги ни провокираше с въпроси и един от тях беше, че ако някой му зададе въпрос по съответната тематика, на който той не може да отговори, то този колега ще бъде освободен от изпит по този предмет. Естествено, опитите бяха много, но никой не успяваше да се освободи 😊.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Всяка изучавана от мен дисциплина в Свищовската академия добави стойност към моята идентичност като професионалист. Хората, повлияли ми най-много със своята харизма, начин на преподаване и мислене, са много. Много съм благодарен на доц. д-р Пламен Пътев, тъй като той ми даде шанс за развитие и ме наставляваше в моите първи крачки като професионалист. Неговите лекции бяха събитие, винаги оригинални и провокиращи. Не мога да не спомена и проф. д-р Андрей Захариев. Неговата остроумност и заплетени казуси развиха аналитичното ми мислене, както и това да гледам на казусите през призмата на цялото, а не на отделните части. Проф. д-р Стоян Проданов – с неговата дисциплина и взискателност в точността на резултатите и тяхното правилно разчитане. Може би няма да ми стигне страницата, за да отлича всички преподаватели и това, което всеки един ми е дал като знания. Поклон пред всички тях и голяма благодарност!

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Подготовката, която получих по време на следването си в Стопанската академия беше много добра основа за това, което следваше в моята кариера. Наученото беше приложено още в първите ми професионални стъпки. Отговорността, която имам за дадена задача, това как да я приоритизирам и още много други детайли от характера съм доусъвършенствал от престоя ми в град Свищов.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Нещото, което отличава хората, завършили Стопанската академия, е добрата основа и солидната подготовка, която те имат. До голяма степен студентите излизат на пазара на труда подготвени, уверени и устремени за успехи.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
На преподавателите мога да кажа само едно – огромно благодаря. Те са истинските будители в очите на всички нас, хората които са изминали пътя на обучението в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. На настоящите студенти мога да пожелая да бъдат преди всичко здрави. Да са будни студенти, предизвиквайки себе си всеки ден. Да искат, да се опитват и да дерзаят. Да търсят знанието и да не спират да се самоусъвършенстват.