Майстори от Япония обучаваха каратисти от Стопанска академия

Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в тренировъчен лагер, ръководен от японски инструктори, които им разкриха истината на Киокушин каратe. Майсторите от родината на карате помогнаха за повишаване нивото на бойците и квалификацията на треньорския състав, а също така бяха членове на изпитната комисия по време на  проведения изпит за цветни и черни пояси. 

Международният летен лагер по киокушин, с организатор Българската карате киокушин федерация, се провежда за девети път. Обучението, провеждано край град Варна, е на изключително високо ново и е безплатно за представители от всички клубове в страната. През м. юли в курортния комплекс при устието на река Камчия се събраха 650 бойци от България, Япония, Русия, Грузия, Австрия, Украйна, Беларус, Сърбия, Словения, Гърция, Франция. Стопанска академия бе представена от Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате” с почетен председател и треньор сенпай Митко Божанов (носител на черен пояс I дан). Ежедневно участниците в обучението по най-твърдия стил карате участваха в две тренировки. Сутринта се наблягаше на основната техниката в карате и ката, а вечер на съревнованията в дисциплината „Кумите”. За носителите на черни и кафяви пояси бе организиран и семинар по Яйдо – древно японско бойно изкуство за водене на бой с меч.


По време на лагера се наблегна и на правилника Шинкен шобу, при който боя се води с боксови ръкавици и се включват още удари с ръце и лакти към главата, захвати, ключове, поваляне и техники за отказване на опонента. Треньора на каратистите от Свищов за поредна година осигури възможност на студенти от СА „Д. А. Ценов” да станат част от обучение на такова високо ниво. Участието в летния лагер е част от развитието на карате Киокушин като университетски спорт, каквато е и една от целите на Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате”.