Майсторски клас на тема „Имплементиране на Tableau за оптимизиране на BI дейностите“ организира катедра „Бизнес информатика“

Катедра „Бизнес информатика“ организира майсторски клас на тема „Имплементиране на Tableau за оптимизиране на BI дейностите“ пред студенти от редовна форма на обучение от специалност „Бизнес информатика“. Събитието се проведе на 31 октомври 2022 г. в специализираната аудитория на специалността (401 ауд.), като на него, освен студентите, присъстваха и част от преподавателите от катедрата. Гост-лектор от практиката беше д-р Калоян Петков, който е възпитаник на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов и бивш преподавател в катедра „Финанси и кредит“, а понастоящем заема длъжността BI Lead в международната компания Experian. В първата част от презентацията си той запозна аудиторията с концепцията, която се крие зад термина Business Intelligence (BI), очерта ролята на интелигентните бизнес анализи, включващи подходящи визуализации на информацията, за успешното функциониране и развитие на всяка бизнес организация и посочи нарастващата роля на професиите, свързани с изготвянето на такива анализи. Лекторът обърна особено внимание на позицията на BI анализатора в компанията и посочи конкретни сектори от икономиката, както и компании, в които студентите могат да кандидатстват след завършване на образованието си.

Във втората част от презентацията д-р Калоян Петков представи нагледно как „протича“ потока от данни в една съвременна бизнес организация, като за пример използва натрупания до момента опит от работата си в Experian. Бяха очертани основните информационни системи, които се използват и данните, които се съхраняват в тях, както и желаната информация, която да се получи на изхода, след анализа на тези разнородни съвкупности от данни – счетоводни, финансови, за човешките ресурси, за прогнозиране и т.н. Бяха очертани проблемите при получаване на данни от различни информационни системи, а имено - задаване на нива на достъп до данните и интеграция и съвместимост между отделните системи.
В третата и финална част на презентацията бяха разгледани изискванията към инструментите за извършване на интелигентен бизнес анализ и бяха посочени най-популярните от тях - Tableau, PowerBI, Qlik Sense. Лекторът очерта предимствата, които Tableau има пред останалите инструменти, посочи от къде може да бъде изтеглен и демонстрира как се използва този софтуер. За целта беше създадена една визуализация от предварително заредени данни от два отделни източника. Заедно с това д-р Калоян Петков представи и предварително подготвено табло с визуализации (dashboard), като отдели внимание на интерактивността, която се предлага на потребителя при работа с него. По време на лекцията възникваха и въпроси от страна на аудиторията, които провокираха интересни дискусии по тематиката.