Майсторски клас за свищовски студенти проведоха мениджъри на водеща банкова институция


Пощенска банка, съвместно с катедра „Финанси и кредит” и катедра „Счетоводна отчетност” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организираха майсторски клас „Финансово-счетоводно образование и банкова кариера”. Във форума участваха студенти от 3-ти и 4-ти курс на специалностите „Финанси” и „Счетоводство и контрол”, магистри и докторанти към катедрите-организатори. Гост-лектори бяха Емил Георгиев – началник управление „Човешки ресурси” и Борислав Попов – началник управление „Персонално банкиране и депозити”, който е и възпитаник на свищовското висше училище. В срещата участваха още Стефан Костов – регионален управител за Северна България и Мирослав Димитров – управител, клон Свищов. 



При пристигането си в Свищов гостите посетиха Академичния музей в Ректората. На проведена  кратка среща с проф. д-р Марияна Божинова – зам.-ректор „Учебна дейност”, двете страни подчертаха важността на партньорството между висшите училища и бизнеса. Делегацията от Пощенска банка разгледа и специализираните кабинети за студенти и докторанти към финансовата катедра, и оцени високо провеждането на обучение в професионално оборудвана среда, включително и създадена чрез дарения и по проекти.
В началото на майсторския клас Емил Георгиев представи историята на Пощенска банка, първите й стъпки през 1991 г. и нейното развитие до днешната „Юробанк България” АД, като подчерта, че това е петата по активи банка в България с широка клонова мрежа в цялата страна и над 2300 души персонал. Говорейки за структурата на банката, той запозна студентите с механизма на работа, с атмосферата и с качествата на служителите, които се ценят най-много от ръководството. „Липсата на кадри е голям проблем и за банковия сектор”, заяви началникът на управление „Човешки ресурси” по повод необходимостта от добре подготвени кадри. Студентите бяха запознати с различните работни позиции в един банков клон и получиха ценни съвети как могат да изберат подходящата за тях според собствените им интереси. Емил Георгиев апелира към младите хора да бъдат отговорни към себе си и отворени към всичко ново, което идва, ако имат амбицията за добра кариерна реализация.



Началникът на управление „Персонално банкиране и депозити” обърна внимание на участниците в майсторския клас на промените, които настъпват в бизнеса и при потребителите. Борислав Попов демонстрира с примери как технологиите и дигитализацията променят бизнеса и прилаганите бизнес модели от фирми и корпорации, които оглавяват световните топ класации. Той представи пред студентите промени в поведението на потребителите и как се развиват през годините техните очаквания. С особено вълнение той припомни и моменти от студентския си живот в Свищов, където завършва „Финанси” с профил „Банково дело” през 1997 г. и незабавно след дипломирането постъпва на работа в банковата сфера.
Ръководителите на двете катедри – проф. д-р Андрей Захариев (катедра „Финанси и кредит”) и проф. д-р Атанас Атанасов (катедра „Счетоводна отчетност”) връчиха на представителите на Пощенска банка две папки с детайлна информация за над 50 студенти и докторанти, проявяващи интерес към кариера в банковия сектор, които са заявили участие в майсторския клас и са изпратили свое CV. На финала на майсторския клас бе направена обща снимка пред сградата на Факултетски корпус на студентите и двете катедри-съорганизатори с гост-лекторите.


 

Програмата на екипа на Пощенска банка продължи с кръгла маса, в която участваха преподаватели и докторанти, с фокус стандартите за качество при обучението в спец. „Финанси” и спец. „Счетоводство и контрол” за успешна професионална реализация в банковата сфера. Водещата препоръка от страна на банката бе за развитие на личности качества сред обучаемите и умения за работа с отчетни документи и кредитни досиета. 
С проведения майсторски клас и кръгла маса двете катедри-съорганизатори и Пощенска банка поставиха началото на партньорство от взаимен интерес, насочено към студентите.