Меморандум за сътрудничество подписаха Стопанска академия и Комисията за защита от дискриминация

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и председателят на Комисията за защита от дискриминация подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. По покана на доц. д-р Иван Марчевски в Свищов гостуваха председателят на Комисията – доц. д-р Ана Джумалиева и представители на нейния екип. В рамките на работна среща с академичното ръководство те обсъдиха сферите за ефективно сътрудничество и съвместна дейност. 


Основните направления, в които ще се осъществява сътрудничеството представи по време на пресконференция ректорът доц. Марчевски. Той поясни, че една от целите е да се осигури възможност за свищовските студенти да провеждат стажове в регионалните офиси и централното представителство на Комисията. Идеята е освен краткосрочни стажове и визити в рамките на учебния процес да се организират и преддипломни стажове за студенти, чийто профил на обучение се доближава в максимална степен до дейността на КЗД. Предвидени са и съвместни дейности по отношение на научни изследвания и проекти.
Сред идеите за бъдещото институционално сътрудничество е разработване и лансиране на съвместна магистърска програма, в която да се осигури баланс между знания от сферите на икономиката, администрацията и управлението, правото и специфични области от сферата на дейност на КЗД. Приоритет на сътрудничеството ще бъде също и повишаване личната компетентност на преподавателите в проблематиката на защитата от дискриминация и защитата на индивидуалните права на хората, което по думите на ректора ще става все по-актуално. За целта ще се разчита на експертния капацитет на Комисията.

Като „проект с дългосрочен хоризонт” определи доц. Марчевски подписания меморандум и подчерта, че планираните дейности ще бъдат в полза не само на академичната общност в Свищов, но и на КЗД, и на обществото като цяло. Доц. Джумалиева също изрази убеденост в необходимостта от този меморандум и благодари на академичното ръководство за инициирането на работната среща. „Вие правите крачка към нашата институция и ние ще ви окажем пълно съдействие и подкрепа за идеите, които инициирате. Радвам се, че можем да бъдем партньор на Стопанска академия”, заяви доц. Джумалиева и припомни, че зам.-председателят на КЗД е възпитаник на Свищовското висше училище. Тя сподели, че като независим специализиран орган по равнопоставеност, Комисията за защита от дискриминация осъществява и превантивна дейност, част от която са подобни инициативи и меморандуми. „Ние считаме, че студентите, които посещават нашата институция и участват в дейността на Комисията са нашите посредници сред обществото”, каза председателят на КЗД и поясни, че се предвижда стажовете за свищовските студенти да бъдат в рамките на 7-14 дни.


По повод предстоящото честване на 80-годишнината на Стопанска академия, доц. Марчевски подари на КЗД една от знаковите книги за Свищовското висше училище с история за създаването му, Дарителя и първите ректори. Ректорът отправи покана към доц. Джумалиева и екипа на Комисията за защита от дискриминация за участие в събитията, посветени на кръглата годишнина, които ще се състоят през месец ноември 2016 г.