Международна конференция бе заключителния научен форум, посветен на 85-годишнината на Стопанска академия „Д. А. Ценов”


Международна научно-практическа конференция „Устойчиво развитие и социално-икономическа кохезия през XXI век – тенденции и предизвикателства”, организира Стопанска академия „Димитър А. Ценов” по повод своята 85-годишнина, която се проведе на 8 и 9 ноември 2021 г. под патронажа на Президента на Р България, Румен Радев. Поради противоепидемичните мерки, заключителният юбилеен научен форум се проведе в онлайн формат. Конференцията откри доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение” и председател на организационния комитет на форума. Той поясни, че бележитата годишнина и организираният в електронен формат представителен академичен форум са провокирали внушителен брой участници от 11 държави в Европа, Азия и Африка. 
 

Приветствие към участниците поднесе проф. д-р Марияна Божинова – ректор на Стопанската академия и председател на програмния комитет на конференцията. Отправяйки своето приветствие в деня, когато Свищовското висше училище чества своята 85-а годишнина, проф. Божинова изрази своята увереност, че Академията е на прав път в търсенето на нови възможности и хоризонти в образователното и научноизследователското пространство.
В двудневния международен форум участваха над 210 научни работници, преподаватели, докторанти, студенти, държавни служители и практици с повече от 180 доклада, както и с множество изказвания, мнения и коментари. Участниците бяха представители на над 30 висши училища, научни организации, държавни институции, НПО и бизнес структури от страната и чужбина. 
Работата на конференцията протече в една пленарна сесия и заседания в четири секции по четирите тематични направления. Първият пленарен доклад бе на тема „Пътят към устойчиво развитие и социална кохезия – макроикономически рискове и бариери”, представен от проф. д.ик.н. Димитър М. Иванов – „Доктор хонорис кауза” на СА „Д. А. Ценов” и управляващ директор за Европа на американския инвестиционен фонд Gerken Capital Associates. Вторият пленарен доклад изнесе проф. д-р Митко Димитров – Институт за икономически изследвания при БАН, като представи темата „Проблематичното развитие на българската икономика”. 



Тематичните направления, по които заседаваха четирите секции бяха „Финанси, икономикс, застраховане и осигуряване”, „Счетоводство, контрол, одит, статистика и математика”, „Мениджмънт, маркетинг, планиране, международна икономика, бизнес информатика”, „Отрасли на икономиката”. По време на заседанията участниците разгледаха множество въпроси от различните области на икономическата наука, споделиха изследователски тези, дискутираха проблеми. Като резултат от представените изследвания и анализи, и вследствие проведените конструктивни дискусии, бяха формулирани множество изводи, идеи и конкретни предложения за усъвършенстване на икономическата и управленската теория и практика като стъпка в посока към устойчивото развитие и социалната кохезия. 
При закриване на юбилейния международен научен форум доц. Ерусалимов обобщи, че големият брой и високата активност на участниците в конференцията са доказателство за актуалността и значимостта на разглежданата проблематика. По думите му, това е и израз на стремежа на Стопанска академия „Д. А. Ценов” да продължава да бъде модерно учебно заведение и успешен изследователски център, който следва хода на икономическата динамика, създава среда за научни изследвания, дискусии и сътрудничество, генерира нови идеи, подпомага вземането на ефективни управленски решения и като цяло допринася за ускоряване прехода към устойчиво развитие и социално-икономическа кохезия. 
Представените за участие доклади в международната научно-практическа конференция „Устойчиво развитие и социално-икономическа кохезия през XXI век – тенденции и предизвикателства”, са публикувани в електронен вариант в dlib.uni-svishtov.bg и в двутомен сборник.