Международна културна вечер под надслов „Еразъм+ променя съдби, отваря кръгозори, сближава хора, нации и култури“ събра в Стопанска академия студенти от 5 държави

Международна културна вечер под наслов „Еразъм+ променя съдби, отваря кръгозори, сближава хора, нации и култури“ се проведе за първа година в Стопанска академия. Първото издание на културното събитие „Глобално село“ събра бивши и настоящи Еразъм+ студенти на десет висши училища от пет държави, техни преподаватели, студенти-ментори (т.нар. бъдита) и представители на Центъра за международно сътрудничество и проекти. Събитието се превърна във форум за презентиране на различни нации чрез традиционните за тях ястия, танци, музика, песни, носии и др. 
Домакин на събитието бяха бивши Еразъм+ студенти от Стопанска академия и студенти-ментори, включени в новосформираната към ЦМСП мрежа от бъдита за ориентиране и социализация на чуждестранните студенти по входяща мобилност на програма „Еразъм+“. На тяхната трапеза бяха представени традиционни български ястия, деликатеси, напитки и подправки като: шопска салата, пита, лютеница, краве сирене, суджук, шарена сол, кюфтенца, баница, козунак, сладко и локум от рози, ракия и вино „Розе“ от свищовски регион. Като специален поздрав за гостуващите Еразъм+ студенти, домакините на събитието изпяха една от най-въздействащите български песни „Една българска роза“. Завладени от красотата на българските фолклорни танци, всички присъстващи се включиха в традиционно право хоро.


За да презентират своята страна, Еразъм+ студентите от Армения се бяха подготвили с долми с чеснов сос, сладък ориз със сушени плодове и коняк. Арменските студенти впечатлиха присъстващите с изящното си изпълнение на традиционния арменски женски танц „Hay aghjik“ и на песента „Моя Армения“.


Еразъм+ студентите от Молдова представиха страната си с плачинте, вино „Мерло“ и невероятно танцово и вокално изпълнение на песента „Trandafir de la Moldova“. Презентацията им завърши с модерен танц под звуците на „Dragostea din tei“.


В презентацията на Еразъм+ студентите от Руска федерация бяха включени описание на основните природни и културни забележителности на страната, танц „Кадрил“ и изпълнение на мелодичната песен „Ой, цветет калина в поле у ручья“. На трапезата им присъстваха традиционни за Русия и Република Татарстан салати, десерти и напитки като: салата винегрет, ябълков пай, водка, чак-чак, грильяж и бонбони „Белочка“. На посетителите на тяхната трапеза, студентите от Русия с удоволствие демонстрираха ритуала на консумация на руска водка със сухар.


При представянето на своята страна, Еразъм+ студентите от Украйна бяха подготвили и подредили на своята трапеза канапки, вареники, щрудел с череши, мариновани краставички и водка. Като поздрав за присъстващите, украинските студенти изпълниха жизнерадостния танц „Все будет хорошо!" и внесоха много настроение с вокалното си изпълнение на песента „Все буде добре“. 

 

Колоритната междукултурна вечер продължи с много танци, музика и снимки за спомен на участниците.
 

„Събитието „Global Village“, проведено на 10.03.2016 г., беше едно невероятно преживяване. Гостуващите в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ студенти по програма „Еразъм+“ съумяха да представят своите държави по един много оригинален начин. Вечерта започна с дегустация на традиционни за всяка страна ястия и напитки, а по-късно продължи с танци и музикални изпълнения. За финал всеки от гостите запозна присъстващите с родината си, изнасяйки кратка презентация. За мен бе удоволствие да опитам традиционния за Република Татарстан сладкиш „Чак-Чак“, както и да чуя много любопитни факти за близките ни по култура държави. Мисля, че цялостното преживяване донесе на мен и на колегите ми множество позитивни емоции.“
Христо Топалов – студент в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, специалност „Стратегическо и бизнес планиране“, 3-ти курс