Международна мобилност по „Еразъм+” и възможности за членство в ESN – Свищов промотираха пред студенти в Стопанска академия


Информационна среща със студенти от Стопанска академия организираха Еразъм+ офисът към Центъра за международна дейност и ESN (Ерасмус Стюдънт Нетуърк) – Свищов. Целта на срещата бе промотирането на възможностите за осъществяване на международна студентска мобилност и ползите от членуването в локалната секция на ESN България. Пред присъстващите студенти от ОКС „бакалавър” и „магистър”, докторанти и катедрени Еразъм координатори, Цветелина Телбис и Мариела Петрова – представители на академичния Еразъм+ офис, поясниха какви възможности за обучение и стаж в чужбина предлага програмата на ЕС, стартирала преди 30 години. По думите им,  Еразъм+ е програма, която цели подобряване на уменията и пригодността за заетост на младите хора, както и постигането на модерно висше образование, базирано на тясното взаимодействие между университетите и работодателите. Разяснени бяха сроковете за реализиране на мобилност с цел обучение и мобилност с цел практика, начините за кандидатстване и критериите за участие, в които държави, университети и организации могат да реализират мобилности свищовските студенти. 



Дейността на ESN България, която е неправителствена организация и е част от европейската студентска мрежа ESN International, представи пред студентите Виолина Кирилова – председател на локалната секция в Свищов и третокурсничка в специалност „Международни икономически отношения”. Тя поясни, че основните дейности на организацията са свързани с мобилността, младежкото образование и грижата за студентите. ESN работи на доброволчески принцип за създаването на по-мобилна и гъвкава образователна среда, подкрепяйки и развивайки студентските програми за обмен на различни нива. В тази връзка, Виолина сподели, че локалната секция в Свищов помага и съдейства на чуждестранните Еразъм студенти, които реализират мобилности в Стопанска академия, да се адаптират по-лесно към непознатата обстановка. Своя опит от реализирани мобилности с цел обучение и с цел практика в различни държави, сподели Златин Борисов – член на ESN-Свищов и магистър към катедра МИО. 
На проведената среща присъстваха и двама чуждестранни Еразъм студенти от Латвия, докторант от партньорски университет в Египет, доброволка от Китай, която предстои да проведе курс по китайски език към Центъра за професионално обучение на Стопанска академия.