Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки в „Докторантска научна сесия 2014”

„Докторантска научна сесия 2014” провокира рекорден брой млади изследователи да представят свои студии и статии в традиционния, но и уникален форум за Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Свищовското висше училище е единственото, което организира научен форум за своите докторанти, а след това публикува презентираните разработки в специалното издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”. Научната сесия и Алманахът са създадени със Заповед на Ректора на Стопанска академия от 15.10.2008 г. През първата година (2008 г.) участие във форума вземат 16 докторанти, а в настоящото – седмо издание участниците са 58, което е 20 %-ен ръст спрямо предходната година. Част от участниците в първото издание, вече са научни ръководители на настоящи докторанти.


Докторантската научна сесия, организирана от редакционния съвет на годишния алманах, откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова, главен редактор на изданието. Проф. Димитрова поздрави участниците и техните научни ръководители за положения труд, и им пожела ползотворно представяне, нестихващ ентусиазъм в научните изследвания и реализиране на иновативните им научни идеи в българската икономика.

В приветствието си към участниците, зам.-главният редактор на Алманаха – проф. д-р ик.н. Таня Горчева подчерта, че за Стопанска академия е традиция  докторантите да представят на специализиран форум своите творчески търсения и да доказват степента на напредналост по трудната пътека на академичното си израстване. Освен членовете на редколегията на Годишен алманах, сред гостите на официалното откриване на форума бяха декани на факултети, ръководители на катедри, научни ръководители на докторанти.


В научната сесия участваха докторанти, които се обучават по акредитираните докторски програми в редовна, задочна и самостоятелна форми. Поради увеличеният брой, участниците за първи път бяха разделени в три паралелно работещи секции. Първа секция обедини докторанти от всички катедри към факултет „Мениджмънт и маркетинг”, а редколегията бе представена от проф. Горчева и доц. д-р Ирена Емилова. Във втора секция своите разработки презентираха докторанти от факултет „Стопанска отчетност”, факултет „Производствен и търговски бизнес”, катедра „Застраховане и социално дело” и катедра „Обща теория на икономиката”. Сред участващите в дискусията преподаватели, научни ръководители и докторанти, бяха и членовете на редколегията доц. д-р Румен Ерусалимов и доц. д-р Николай Нинов. В трета секция, в която редколегията бе представена от главния редактор на Годишния алманах – проф. Димитрова, и членове на комисията доц. д-р Анелия Радулова и доц. д-р Александър Ганчев, научните си разработки презентираха докторанти от катедра „Финанси и кредит”.

За тазгодишното издание на научната сесия са разработени общо 21 студии и 37 статии. В рамките на регламентираното време всеки докторант представи своята разработка, а присъстващите студенти и преподаватели имаха възможност да задават въпроси към авторите или да изразят мнение. Презентираните разработки ще бъдат публикувани в следващия брой на академичното печатно издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, което ще бъде отпечатано през 2015г. Публикациите на млади изследователи в Годишния алманах са разделени в два раздела – „студии” и „статии”, и представят лични виждания, тези и изводи на докторантите по разработените от тях теми.