Млади учени от Стопанска Академия проведоха Уъркшоп на тема: „Концепции за интегрирани териториални инвестиции – българският опит“

Екип от млади учени и постдокторанти от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ организираха научно-практически Уъркшоп в рамките на проект № КП-06-М55/1 от 15.11.2021 г. „Конвергенция или дивергенция в ЕС: оценка на интегрираните териториални инвестиции в европейската политика за регионално развитие“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“. На събитието, което се проведе на 16.04. 2024 г. в зала Ректорат и паралелно онлайн, взеха участие над 40 студенти, докторанти и преподаватели.

Уъркшопът се състоя във финала на изпълнението на проекта като екипът използва възможността да представи някои основни акценти от постигнатото и в същото време акцентира върху актуални въпроси по темата на събитието. Част от резултатите, които бяха презентирани и засягащи пряко научно-изследователската работа по проекта са:

  • 5 научни публикации, индексирани в издания с импакт фактор/импакт ранг – IF (Web of science) или SJR (Scopus), а други 3 са в процес на индексиране
  • 7 научни публикации, реферирани във вторични бази от данни
  • 1 издадена колективна монография и 1 в процес на издаване
  • 2 научно-практически събития Уъркшоп, организирани в рамките на проекта
  • 8 участия на членове на екипа в национални и международни научни конференции
Във втората част предварително регистриралите се участници имаха възможността да приложат знанията на практика, разделени в три групи. Всеки екип, с помощта на ментор, разработи идея за Концепция за интегрирани териториални инвестиции за Северен Централен Регион и я представи пред останалите. На финала в дискусионен формат участниците и екипът на проекта споделиха мнения по актуални обществени въпроси.