Мобилности с цел преподаване или обучение в чужбина осигурява Стопанска академия на преподаватели и служители по програма „Еразъм+”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” осигурява за своя преподавателски и административен персонал възможност за реализиране на краткосрочни мобилности с цел преподаване или обучение в 96 чуждестранни висши училища, с които към момента има установени партньорски взаимоотношение по програма „Еразъм+”. За възможностите през настоящата академична година, преподавателите и служителите получиха подробна информация в рамките на регулярна за всеки семестър среща с екипа на Центъра за международна дейност, администриращ програма „Еразъм+” за свищовската академия.


Директорът на Центъра – доц. д-р Маруся Смокова, разясни кой и как може да кандидатства за отделните видове мобилности, какви документи се подават, в какви срокове и как заинтересованите могат да изберат най-подходящия за тях университет, в който да се обучават или да преподават. От представения актуален списък с партньори и броя на свободните места за мобилност стана ясно, че 54 от висшите училища, с които Стопанска академия има договори, са в страни от Европейския съюз и асоциирани към програмата държави, а останалите университети са в партниращи страни.
По време на срещата беше представена задължителната продължителност на всяка от мобилностите, необходимото ниво на владеене на чужд език и възможностите за финансово обезпечаване. Според условията на програмата, грантовете за реализиране на мобилности с цел преподаване или обучение са между 100 и 160 евро на ден за различните държави, а разходите за транспорт, които са в зависимост от разстоянията до избраната дестинация, са от 180 до 360 евро. Доц. Смокова поясни още и как се отчита всяка една реализирана мобилност по „Еразъм+”, като заяви че екипът на Международния център е готов да оказва помощ през цялото време на заинтересованите преподаватели и служители.


Според статистиката на Центъра, през последните години се увеличават както желаещите да реализират изходяща мобилност, така и тези, които искат да преподават или да се обучават в Стопанска академия чуждестранни преподаватели и административни служители.