Модернизиране на образователния процес в Стопанска академия обсъждаха преподаватели, студенти и общинска администрация

Кръгла маса, посветена на модернизиране на образователния процес в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе в Община Свищов. Форумът събра на дискусия представители на трите страни в процеса – академични преподаватели, студенти и практици –  представители на общинската администрация в крайдунавския град. Срещата бе част от проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” - Свищов”, който се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Откривайки форума, координаторът на проект доц. д-р Анелия Радулова сподели, че сред целите на проекта е подобряване качеството на предоставяните образователни услуги в Стопанска академия в съответствие с потребностите на практиката и изграждане на устойчиви връзки между Свищовската Алма матер и бизнеса за „пълноценно функциониране на триъгълника на знанието: висше училище – научни изследвания – бизнес”. Доцент Радулова поясни, че кръглата маса е организирана с цел да се обсъдят учебните програми по направление „Публични финанси”, да се сравни до каква степен те съответстват на изискванията на практиката и да се установи какви са очакванията на студентите.

В ролята на домакин на форума участниците приветства зам.-кмета Емил Димитров. Обръщайки се към студентите той подчерта, че зала 1 на Община Свищов, в която се проведе срещата, е представителната зала на Първата гражданска администрация в България, създадена след освобождението на града през 1877 г. Зам.-кметът отчете важността, която имат „изключително добрите взаимоотношения” между Общинска администрация и академичното ръководство на Стопанска академия, защото по думите му това дава възможност за осъществяване на различни форуми и други инициативи, които да допринасят за качественото обучение на младите хора.


От страна на Академията участваха преподаватели от катедра „Финанси и кредит” заедно с декана на Факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова и ръководителя на катедрата проф. д-р Андрей Захариев, докторанти и студенти изучаващи специалност „Финанси”. Общинска администрация бе представена от секретарят на Общината – Върбинка Конова, главния финансист Стефан Кирчев и директори на различни дирекции.

Учебните програми по дисциплините, засягащи общинските финанси и  общинското управление представи доц. д-р Пламен Пътев. Коментирайки обучението на студентите по тези дисциплини той подчерта, че целта на преподавателите е „бъдещето на нашата нация да бъде обучавано максимално ефективно и да бъде готово за директно включване в практиката” като професионалисти в съответната област. В тази връзка зам.-кметът Емил Димитров сподели, че възпитаниците на Стопанска академия, кандидатстващите за стажантски програми или за работни позиции в Общината многократно са затруднявали максимално изборните комисии именно заради високото ниво на подготовка, което показват на конкурсите. Директорът на Дирекция „Административно-правно обслужване, управление на проекти и европейски въпроси” – Стоян Парашкевов информира, че от 10 години насам Община Свищов работи по програми, осигуряващи първо работно място за млади специалисти и всяка година от 1 до 5 току-що завършили вишисти започват работа в различни дирекции и отдели. „Прави впечатление, че с всяка следваща година кандидатите са по-мотивирани, по-амбициозни и много по-подготвени” – коментира Парашкевов. Той допълни, че при последния конкурс за 4 работни места са кандидатствали над 30 души, а през изминалата една година по две нови програми са постъпили на работа 19 млади вишисти. „Стопанска академия подготвя едни наистина качествени специалисти, които за много кратко време успяват да формират необходимите умения и пълноценно да навлязат в спецификата на конкретната работата позиция” – заяви Стоян Парашкевов.


Представителите на Общината многократно подчертаха, че администрацията високо оценява подготовката на възпитаниците на Стопанска академия и се стреми да ги привлече и задържи като ценни свои специалисти. Освен адмирации към преподавателите за техния стремеж да повишават пригодността за заетост на студентите в съответствие със социалната поръчка на бизнеса, представителите на практиката дадоха и ценни съвети на младите хора, които да им помогнат в тяхната професионална реализация. Според директорът на Дирекция „Финансови дейности” – Стефан Кирчев, който е отличаван и като финансист на годината за страната ни, сред най-важните и ценени във всяка фирма и институция личностни качества са съпричастност към процеса, отговорност, срочност и прецизност.