На научна сесия „Икономиката и управлението по пътя на интелигентния растеж“ бяха представени резултатите от научноизследователските проекти за 2014 г.

За поредна година Институтът за научни изследвания (ИНИ) организира презентация на проектите, финансирани от държавната субсидия за научна дейност на СА „Димитър А. Ценов” през 2014 г. в рамките на научна сесия под надслов „Икономиката и управлението по пътя на интелигентния растеж“.  Кратко приветствие към участниците и гостите във вече традиционната научна сесия, отправи проф. д-р Маргарита Богданова, директор на Института за научни изследвания, представяйки резултатите от приключилите 16 проекта, три от които са 2-годишни научноизследователски проекти с начало през 2013 г. и край през 2014 г., два са инфраструктурните проекти с начало през 2013 г. и край през 2014 г. и 11 от тях са едногодишни научноизследователски проекти с начало през април 2014 г. и край през декември 2014 г.


В осъществяването на проектите са участвали 145 изследователи от Стопанска академия, от които 34 хабилитирани преподаватели, 46 нехабилитирани преподаватели, 22 докторанти и 43 студенти. Като външни членове на екипи са привлечени един преподавател от РУ „Ангел Кънчев”, Русе, двама учени от Северокавказкия федерален университет, гр. Ставропол – Русия, един учен от Донецкия национален университет, гр. Донецк – Украйна и един учен от Техническия университет, гр. Каунас – Литва, конкретизира проф. Богданова пред присъстващите в аудиторията.


Тематиката на приключилите през 2014 г. проекти  е изключително разнообразна и широкоспектрална, според научните интереси на съответните екипи, които в рамките на проведената научна сесия представиха в резюме резултатите от своите изследвания. Те са насочени към предизвикателствата на редица научни проблеми, като:

  •  Оценка на административния капацитет на публичните администрации и провеждане на годишен конкурс за най-добра администрация в България;
  •  Изследване приложимостта на моделите за инвестиране и портфейлиране в условията на нововъзникналите пазари;
  •  Усъвършенстване на бакалавърското обучение по „Финанси”;
  •  Изграждане на инфраструктура за изследване на платформите, поддържащи работата в екип при разработването на софтуер;
  •  Докторантско училище по финанси и магистърски научни изследвания по финансови науки;
  •  Предиктивен анализ на клиентските реакции чрез инкрементално моделиране;
  •  Актуални проблеми на счетоводството – днес и утре;
  •  Оптимизиране на управлението на банковата ликвидност в условията на новите международни регулативни изисквания;
  •  Данъчната политика в България в контекста на процеса на хармонизиране на фискалните политики на страните от ЕС;
  •  Иновации в аграрния сектор в контекста на Стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж;
  •  „Държавен дълг – икономически растеж” – факторни влияния и зависимости;
  •  Изследване на новата планова практика на общините по разработване на планови документи за новия програмен период 2014-2020;
  •  Предизвикателства пред банковото потребителско кредитиране в България;
  •  Сценарии за развитието на преките чуждестранни инвестиции и външната търговия на РБългария в контекста на европейската интеграция;
  •  Принципи на отговорното обучение по управление – концепция с възможности за вплитане в програмите по икономика, управление и администрация;
  •  Брандът – катализатор за интелигентен и устойчив регионален растеж.

Като резултат от осъществените през 2014 г. проекти, екипите подготвиха студии, публикувани в том 22 на Алманах „Научни изследвания”, който проф. д-р Поля Ангелова, модератор на научната сесия, връчи на всеки участник от екипите, презентирали проектите си.

СА „Д. А. Ценов” започва да издава Алманах „Научни изследвания” от 1996 г., като в настоящата година се издава 34 том. От 2002 г. досега се публикуват веднъж годишно резултати от проекти, автори на които са преподаватели, докторанти и студенти. Специалните научни сесии за представяне на резултатите водят своето начало от 2004 г., като тазгодишната е 12-та поред научна сесия с такъв характер.