На празнична церемония бе открит нов Алумни клуб на възпитаниците на Стопанска академия – випуск`1995 г. от спец. „Икономика и управление на промишлеността”

На тържествена церемония, състояла се на 20 юни 2015 г., в аудитория 1 на Свищовската Алма Матер, официално бе открит 45-ят поред Алумни клуб. Инициативата за неговото създаване бе на възпитаниците на Висшето училище от специалност „Икономика и управление на промишлеността” – випуск 1995 г. Церемонията бе открита от доц. д-р Искра Пантелеева, член на випуска и представител на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” при Стопанска академия. Тя поздрави своите колеги с „Добре дошли” отново в града на Алеко, в тяхната Алма Матер, в аудиторията, в която преди четвърт век са открили официално първата учебна година като студенти и в която преди 20 години са получили своите дипломи за завършено висше образование. Доц. Пантелеева приветства желанието им за учредяване на Алумни клуб и припомни незабравимите мигове и събития през петте години от обучението им. 
 

Поздравления към участниците в срещата отправи и проф. д-р Любчо Варамезов, ръководител на кат. „Индустриален бизнес и предприемачество”. Той сподели радостта си от срещата и вълнението да види отново част от първите си випуски като преподавател. Проф. Варамезов изказа благодарност за тяхното усърдие, любознателност, бъдно мислене и безброй въпроси, които през годините на следването им са го провокирали да разширява и обогатява своите знания и са спомогнали за неговото развитие като личност и преподавател.
 

Доц. д-р Николай Нинов, директор на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността в СА, представи визията на концепцията „Алумни клубове” пред присъстващите, като същевременно акцентира върху основните приоритети и важността на дейността на Асоциацията на възпитаниците за Висшето училище. В своето обръщение той приветства присъстващите от името на ръководството на Висшето училище, откровено сподели не само  за проблемите, стоящи пред висшето училище във връзка с предстоящата кандидат-студентска кампания, но и като цяло в образователния пазар. Същевременно директорът на АЦККВО призова присъстващите участници в срещата да съдействат, според силите и възможностите си, за осъществяване на целите и предизвикателствата, за повишаване и защитаване академичната репутация на училището.
 

На учредителното събрание на Алумни клуба присъстваха 50 бивши възпитаници на Стопанската академия, 45 от които – завършили специалност „Икономика и управление на промишлеността”. След детайлно представяне на визията и правилника на Асоциацията, присъстващите пристъпиха към избор на председател и протоколист на първото събрание; име и председатетел на Алумни клуба; устав и програма за бъдещата му дейност. С единодушие те посочиха и избраха доц. д-р Искра Пантелеева за председател на новооснования клуб, който получи наименованието „Икономика и управление на промишлеността (випуск 1995) и приятели”. Съгласно новоприетия устав, в Борда на Клуба бившите възпитаници на Стопанска академия решиха да се включва по един представител на всяка от петте групи от потока.
 

Сред основните цели на клуба е поддържане и развиване на връзките между възпитаниците, приятелите и катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” към СА „Д. А. Ценов” – Свищов; провеждане на различни инициативи и дейности за повишаване знанията и уменията на студентите, завършващи специалностите към катедрата, включително съдействие за включване в стажантски програми и подкрепа на кариерното развитие на завършващите студенти; подпомагане и разширяване на сътрудничеството в научната, професионалната и социалната сфери между катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” към СА, нейните възпитаници и други заинтересовани страни.
 

Освен с учредяването на Алумни клуба, участниците в тържествената церемония ще запомнят другарската си среща и с изненадите, подготвени от организаторите. За първи път те имаха възможност да облекат академични тоги и шапки – церемония, която през последните години се превръща в традиция за другарските срещи в Стопанска академия и допринася за емоционалните преживявания на випускниците. Освен това за присъстващите бе осигурено посещение на Академичния музей, в който чрез снимки, документи, експонати и презентация от уредника на музея, випускниците имаха възможност да проследят историята на Академията от нейното създаване през 1936 г. до днес.


На финала на официалната част, присъстващите възпитаници на Стопанска академия демонстрираха своето уважение към Дарителя – Димитър Апостолов Ценов, поднасяйки букет с цветя пред паметника и отдавайки минута мълчание в знак на почит и признателност към делото му. Спазвайки установената традиция, те се фотографираха пред сградата на Ректората и пред паметника на Дарителя, с което запечатаха емоционалния момент от своята среща и учредяването на Алумни клуба.