Началото на научните прояви в Стопанска академия за 2013 г. бе поставено с Научен форум на магистри – финансисти

Стартът на научните прояви в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за календарната 2013 г. бе даден с провелата се научна сесия „Управление на капиталите във фирмата”, с участието на студенти от магистърска програма „Финансов мениджмънт”. Проектът, иницииран от катедра „Финанси и кредит” и реализиран пред националния фонд „Научни изследвания” при Министерството на образованието, младежта и науката, се провежда за втора поредна година в Стопанска академия.

Ректорът на академията - проф. д-р Величко Адамов откри официално научната сесия, поздравявайки участниците, като подчерта, че висшето ни училище има над 20 години опит в обучението по финансов мениджмънт. Той изрази увереността си, че няма университет в България, където толкова задълбочено и сериозно да се изучават фирмените финанси и по-специално финансовият мениджмънт. „Това, което вие правите, почти никой не може да го направи, защото изисква, първо, една квалификация на вашите преподаватели и второ, сериозна мотивация, която, бих казал, могат да имат само студентите от Стопанска академия” – заяви проф. Адамов.

Участниците в научната сесия поздрави и ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев. Отчитайки факта, че 2012 г. приключи в научен план с мащабна научна изява на свищовските докторанти – докторантската научна сесия, а 2013 г. стартира с мащабен научен форум на магистрите „лидери от финансовия мениджмънт”, проф. Захариев пожела: „Нека е знаково за Академията, ръководена от ректора проф. Адамов и за всички вас, че именно младата генерация – докторанти и студенти сте тези, които сте алфата и омегата на житието и битието на Стопанска Академия”. Той сподели и радостта на екипа, начело с ректора, че тази година е стартова за магистърската програма „Финансов мениджмънт” на английски език.

Обучението по авторския учебен курс по „Управление на капиталите на фирмата” на ректора на Академията – проф. Адамов, даде възможност на 13 студенти - магистри да проведат самостоятелни научни изследвания. В обхвата на изследваните фирми попадат водещи български публични акционерни дружества, формиращи над 30% от пазарната капитализация на фондовата борса, които формират над 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Сред участниците в научната сесия бе и победителят в националния конкурс за студентска стипендия „Дамян Балабанов” на фондация „Буров” за академичната 2012/2013 г. – Васил Костов. Представените по време на форума доклади са публикувани в сборник с научно-приложни изследвания по управление на капиталите във фирмата, в който са поместени и разработки на водещите лектори по учебната дисциплина – ректорът на Академията проф. д-р Величко Адамов и ръководителят на катедра „Финанси и кредит” проф.д-р Андрей Захариев.


Ректорът връчи на всеки от докладчиците в научната сесия сертификат за участие. Студентите получиха и авторска учебна литература от катедра „Финанси и кредит” на английски език. От своя страна, участниците във форума изразиха благодарност за предоставената им възможност и подкрепа. „По време на обучението си в бакалавърската степен ние научихме много, сега в магистърската програма продължаваме да получаваме знания от нашите любими преподаватели, но имаме рядката възможност още по времето на следването си да използваме всичко това, което сме научили, и получавайки подкрепата от нашите преподаватели, да реализираме практически собствени научни изследвания” – заяви от името на студентите Милен Георгиев. По думите му, това е един много рядък шанс и много ценен опит от практиката. „На трудовия пазар нашите работодатели ще искат от нас да можем – не само да знаем. Благодарение на нашите преподаватели и на тази втора научна сесия, благодарение на подкрепата на Стопанска академия в лицето на г-н Ректора, ние успяваме да постигнем това – да знаем и да можем” – каза още младият финансист. Студентите подариха на ректора копие от  сборника с научно-приложните им изследвания с подписите  на участващи в научната сесия студенти.   

Сред гостите на форума бяха зам.ректорите на Академията – проф. д-р Любен Кирев и проф. д-р Иван Върбанов,  преподаватели от катедра „Финанси и кредит” и участници в първото издание на научната сесия, част от които вече са докторанти и асистенти в катедрата.