Над 1000 са приетите на първо класиране в Стопанска академия. Първият записал се е от София

1100 кандидат-студенти подадоха документи за участие в първо класиране за образователно-квалификационна степен “бакалавър” в Стопанска академия “Димитър А. Ценов”. Тази година Свищовското висше училище ще посрещне юбилейния си 80-ти випуск и 1007 от кандидатствалите вече са приети.

През настоящата кандидатстудентска кампания се запазва тенденцията на по-голям интерес към задочната форма на обучение. На първо класиране в задочно обучение са приети 573 души, а за редовно 434. Задочната форма е предпочетена от кандидат-студентката Антоанета Стоянова, приета с максимален бал 30.00 в спец. “Макроикономика”, както и от първият записал се веднага след обявяване на резултатите от първото класиране – Бойко Кожухаров от гр. София, приет в спец. “Аграрна икономика”.


Традиционно се запазва интереса към знаковите за Стопанска академия специалности “Финанси” – с близо 200 новоприети и “Счетоводство и контрол” – с близо 150 приети на първо класиране. Друга група специалности с голям интерес сред останалите 15 са “Стопанска и финансов контрол”, “Застраховане и социално дело”, “Икономика на търговията”, “Стопанско управление”, “Международни икономически отношения”, “Маркетинг”.

Като “изключително динамична” определи настоящата кандидатстудентска кампания (КСК) директорът на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов. По думите му, целта на кампанията е представяне на Свищовското висше училище пред българската общественост и популяризиране на успехите на неговите възпитаници, които вече надхвърят 130 000 души. Именно поради тази причина мотото на тазгодишната КСК е “Стани част от голямото семейство на Стопанска академия...”, а замисълът се заключава в изключително усърдно насърчаване, посредством методите на директния маркетинг, на обещаващи и талантливи млади хора да кандидатстват в Свищовската Алма матер. “Кандидатстудентска кампания 2015 може да се дефинира и като изключително трудна поради действието на външни и вътрешни фактори. В тона на умерения оптимизъм вярвам, че ще запълним броя на отпуснатите от МОН места за обучение в Стопанска академия, но предвид трудната демографска ситуация, приветстваме всеки, който избира Свищовското висше училище и му дава своя кредит на доверие” – коментира още директорът на кариерния център.


Кандидатстудентската кампания за Прием 2015 в ОКС “бакалавър” в Стопанска академия продължава. Срокът за подаване на документи за кандидатстване с оценка от държавен зрелостен изпит и с пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище е постоянен. За избралите да се явят на кандидатстудентски изпит в Стопанска академия по предметите Математика, Икономическа география на България, Икономика или Чужд език (английски, немски, френски, руски, испански), ежемесечни изпитни сесии се провеждат до м. октомври включително. Кандидат-студентите могат да положат повече от един кандидатстудентски изпит, като в балообразуването участва най-високата оценка, получена от изпитните сесии.

Срокът за записване след първо касиране е до 18-ти юли включително, на 20-ти ще бъдат обявени резултатите от второто класиране, а третото ще е на 24-ти. Класирането за попълване на незаетите места ще бъде обявено на 29 юли, а записването ще продължи до 1-ви август.