Над 1000 студенти посетиха „Национални дни на кариерата” 2013 в Свищов

Националният форум „Дни на кариерата”, който се провежда в големите университетски центрове в България, за пореден път даде възможност на свищовските студенти да се срещнат лице в лице с представители на фирми и институции от страната. Форумът за студентски стаж и кариера се проведе за седма поредна година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Участващите със свои щандове около 20 фирми представиха сектори, съответстващи на портфолиото от развиваните в Свищовската Алма матер бакалавърски и магистърски програми.

Националните дни на кариерата в крайдунавския град откри зам.-ректорът по бакалавърско и магистърско обучение,  проф. д-р Любен Кирев. Той поздрави участниците от името на ректора проф. д-р Величко Адамов.

Обръщайки се към студентите, проф. Кирев заяви, че усилията на академичното ръководство и на всички работещи в Стопанска академия са насочени не само към получаването на добро и качествено образование, а и към тяхната практическа подготовка. „С тези форуми ние целим да насочим студентите към практиката, защото крайната цел на образованието е подготовката за живота, за тяхната трудова дейност” – каза зам.-ректорът. Той апелира към студентите да не спират своето обучение дори и след като завършат образованието, защото „Берлинската стена, която отделяше образованието от трудовата дейност отдавна рухна и обучението се превръща в един перманентен процес до края на трудовия стаж на хората”. Проф. Кирев изрази благодарност към организатора на националния форум – JobTiger, основния спонсор Нестле България АД и към представителите на бизнеса, участващи във форума, за това, че в условията на огромна безработица те „показват съпричастност към делото на Стопанска академия, към националното дело за излизане на страната от това блато на бедността, в което сме изпаднали и за един просперитет на България”.

Като част от екипа на Образователен и кариерен център при Стопанска академия - домакин и съорганизатор на форума, гостите и учстниците представи директорът на центъра, гл. ас. д-р Николай Нинов. Говорейки за мотото, под което се провеждат Националните дни на кариерата „Добра кариера – добър живот”, той подчерта, че в свищовското висше училище към него се добавя още „добро образование, но не къде да е, а в Стопанска академия!”.


За високото качество на образованието, което получават свищовските студенти, свидетелстваха и някои факти от приветствените слова на гостите на форума. Управителят на JobTiger - Светлозар Петров коментира, че възпитаниците на Академията са търсени и желани кадри от работодателите, а последното попълнение в неговия екип е именно възпитаник на Стопанска академия, участвал в миналогодишното издание на форума. Кметът на Общината  Станислав Благов пък подчерта, че повече от 80% от работещите специалисти в общинска администрация са завършили висшето си образование в Стопанската академия. Добрите възможности, които свищовското висше училище предоставя на своите възпитаници за кариерно развитие подчерта в приветствието си и Христина Тошкова от Нестле България. По думите й, чрез този форум студентите от Стопанска академия осъществяват директен контакт с евентуалните си бъдещи работодатели. „Вие сте инициативни млади хора и бидейки тук на това място, сте направили своята първа крачка в желанието си за кариерно развитие” – каза още Тошкова.

След официалното откриване на националния форум, студентите имаха възможност да посетят обособените щандове на представените фирми и институции, и да се запознаят с предлаганите от тях стажантски програми и работни места. В директен разговор с представителите на бизнеса студентите коментираха какви са конкретни изисквания на работодателите за дадена позиция, а част от тях дори подадоха на място необходимите документи за кандидатстване по стажантски програми.

За добрата подготовка на възпитаниците на Свищовската Алма матер при участието им в националния форум спомогна и организираната от Кариерния център предварителна среща с управителя на JobTiger - Светлозар Петров и представители на Нестле.


Откривайки съпътстващата проява, предизвикала голям интерес сред студентите, директорът на центъра – гл. ас. Николай Нинов заяви, че чрез дните на кариерата Стопанска академия им дава шанс „да си сверят часовника” като се запознаят с водещите компании на пазара, техните изисквания и какви специалисти се търсят. Във връзка с нарастващата безработица сред младите хора в България, Нинов увери студентите, че сред приоритетите на академичното ръководство, преподаватели и админстрация е не само качественото образование, но и успешната кариерна реализация на възпитаниците на свищовското висше училище.

Светлозар Петров очерта пред студентите основните моменти при писането на автобиография и мотивационно писмо като акцентира на най-често допусканите грешки при подготовката на документи за кандидатстване за стаж или работа. С ценни съвети той ориентира присъстващите в залата как да се подготвят за срещата с работодателите, участващи в националния форум – от къде и как да намерят информация за фирмите, какви въпроси е полезно за тях да задават при директната среща, какво поведение и облекло е най-подходящо, как да продължат контакта си с представителите на бизнеса и след дните на кариерата. Полезна за студентите бе и презентацията на стажантските програми, които предлага Нестле за период от три месеца или една година. Окуражаваща за тях бе представената статистика, според която 1/3 от настоящия състав на борда на директорите на компанията са започнали работа веднага след завършване на образованието си. Студентите получиха и напътствия как могат да се регистрират и да кандидатстват за стаж или работно място в компанията.


През предходните години, форума за студентски стаж и кариера в Свищов е посещаван от над 5500 студенти, като броят им постоянно се увеличава. Това стана ясно по време на анонсираща събитието пресконференция, в която участваха Светлозар Петров, Христина Тошкова и ас. Иван Маринов – член на екипа на Образователен и кариерен център. В тазгодишното издание на форума, Стопанска академия даде възможност и на свищовски ученици от Държавната търговска гимназия да се възползват от националната проява.